Το σχέδιο της Κομισιόν για μόνιμη ανθρωπιστική βοήθεια “εντός της ΕΕ”

Του Σαράντη Μιχαλόπουλου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει σήμερα (2 Μαρτίου) ένα νέο σχέδιο με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ένα σχέδιο πρότασης που είδε η EurActiv.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα προτείνει σήμερα έναν κανονισμό σχετικά με την παροχή έκτακτης βοήθειας εντός των συνόρων της ΕΕ, αντίεθτα με τους συνήθεις κανόνες που επιτρέπουν η ανθρωπιστική βοήθεια να προβλέπετε μόνο χώρες εκτός ΕΕ.

Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών ανάγκασε την Επιτροπή να βρει δημιουργικούς τρόπους για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ που έχουν πληγεί σοβαρά από την κρίση των προσφύγων.

«Για πρώτη φορά έχουμε κινητοποιήσει πόρους, νομοθεσία και χρήματα που θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να δράσει και εντός της ΕΕ, όχι μόνο σε κρίσεις στον Τρίτο Κόσμο», δήλωσε χθες (1η Μαρτίου) ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το έγγραφο που είδε ηEurActiv λέει ότι είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα όργανο με «έναν ειδικό προϋπολογισμό που θα επιτρέπει στην ΕΕ να παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε ανθρωπιστικούς εταίρους ικανή να εφαρμόζει ταχέως πράξεις έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των κρατών μελών σε ανάγκη».

«Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανθρωπιστικές προκλήσεις που έχουν προκύψει από την εν εξελίξει μεταναστευτική κατάσταση», αναφέρει.

Έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Επιτροπή εκτιμά ότι θα απαιτηθούν € 700 εκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ευρώπη «ιδιαίτερα σε χώρες της ΕΕ κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων».

Για το 2016 θα διατεθούν € 300 εκ ευρώ για τη στήριξη και συμπλήρωση των δράσεων των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ανθρωπιστικών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών.

Επιπλέον € 200 εκατομμύρια θα πρέπει να διατεθούν το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.

Η Κομισιόν εξηγεί στο έγγραφο ότι ο υφιστάμενος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ένωσης δεν είναι «κατάλληλα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει τις ευρείες διαρθρωτικές ανθρωπιστικές ανάγκες που προκύπτουν από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση».

Ο Τρίτος Κόσμος έρχεται στην Ευρώπη

Το έγγραφο συνεχίζει, λέγοντας ότι ο στόχος του κανονισμού είναι ο καθορισμός μέτρων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να παράσχει έκτακτη οικονομική ενίσχυση για «επείγουσες επιχειρήσεις διάσωσης και ανθρωπιστικής βοήθειας εντός της ΕΕ».

Το κόστος των ενεργειών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται άμεσα με την εν εξελίξει μεταναστευτική και προσφυγική κρίση θα καλυφθεί πλήρως.

Όσον αφορά στη συνεχιζόμενη κρίση των προσφύγων, η Κομισιόν τονίζει ότι ο νέος κανονισμός θα επικεντρωθεί σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, υγεία, υλικά στέγης, εκπαίδευση και υπηρεσίες προστασίας και των συναφών υπηρεσιών, ύδρευσης και αποχέτευσης κλπ.

Επίσης, προβλέπει έναν ενισχυμένο ρόλο για οργανισμούς-εταίρους, όπως υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός, ΜΚΟ, καθώς και εξειδικευμένες υπηρεσίες των κρατών μελών.

«Ο προτεινόμενος κανονισμός βασίζεται στην εμπειρία της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας, που έχει αποκτήσει στους τομείς της αρμοδιότητάς της, και της επιτρέπει να αντανακλά εντός της ΕΕ τις ενέργειες που εκτελεί κανονικά σε τρίτες χώρες».

Προβλέπονται, επίσης, επιχορηγήσεις και δημόσιες συμβάσεις που πρόκειται να συναφθούν άμεσα και να καλύπτουν έως και το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Σχοινάς: Η Ευρώπη θα ενισχυθεί

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες (1 Μαρτίου), ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ΕΕ και την Ελλάδα.

«Θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Ιστορικά στην Ευρώπη το σύστημα είναι χτισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτά ισχύ και να δυναμώνεται στις κρίσεις», δήλωσε ο Σχοινάς.

«Οι κρίσεις ιστορικά δυνάμωσαν την Ευρώπη. Ο εφυσυχασμός και η απάθεια την συρρίκνωσαν», πρόσθεσε.

Έστειλε, επίσης, σαφές μήνυμα και στα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και στην Αυστρία αναφορικά με την στάση τους στο προσφυγικό.

«Αν πιστεύουν μερικοί ότι μπορούν να λύσουν το προσφυγικό μόνοι τους, η ιστορία και τα γεγονότα θα τους αποδείξουν λάθος […] Αν χάσει κάποιος δεν θα είναι η Ευρώπη αλλά αυτοί», είπε με νόημα.

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει μεγάλες και ιστορικές ευθύνες στο όνομα της Ευρώπης στο προσφυγικό.

«Η χώρα σηκώνει ένα μεγάλο ιστορικό βάρος όχι για την Ελλάδα αλλά στο όνομα της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών αξιών».

Πηγή: www.euractiv.gr