Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 13 μηνών η οικονομική ανάπτυξη το Φεβρουάριο

Σε χαμηλό 13 μηνών διολίσθησε το Φεβρουάριο η οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης, με τη Γαλλία να περνά σε τροχιά συρρίκνωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες διολίσθησε στις 53,0 μονάδες το Φεβρουάριο, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αν και ξεπέρασε την προκαταρκτική εκτίμηση της Markit που ήταν στις 52,7 μονάδες. Τον Ιανουάριο ο δείκτης ήταν στις 53,6 μονάδες.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 53,3 μονάδες από 53,6 μονάδες τον Ιανουάριο. Αυτό είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015. Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση της Markit ήταν στις 53,0 μονάδες.

Τα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση σε όλες τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης με την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία να συρρικνώνεται. Ειδικότερα, ο γερμανικός PMI διαμορφώθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών στις 54,1 μονάδες, ενώ ο γαλλικός PMI κατρακύλησε σε χαμηλό 13 μηνών στις 49,3 μονάδες. Στην Ισπανία ο PMI διαμορφώθηκε στις 54,5 μονάδες, ήτοι σε χαμηλό 14 μηνών, και στην Ιταλία στις 53,7 μονάδες, χαμηλό πέντε μηνών.

“Ο τελικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε λίγο πάνω από την αρχική εκτίμηση, ωστόσο έδειξε ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης επιβράδυνε για δεύτερο διαδοχικό μήνα το Φεβρουάριο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

Πηγή