Καμία απόφαση για Τουρκία και προσφυγικό πριν τις γερμανικές περιφερειακές εκλογές

Του Σαράντη Μιχαλόπουλου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Καμία επίσημη απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας τη Δευτέρα (7 Μαρτίου) αφιερωμένη στην κρίση των προσφύγων, λόγω των επερχόμενων γερμανικών εκλογών σε τρία κρατίδια.

Στις 13 Μαρτίου η Γερμανία θα διενεργήσει εκλογές σε τρία κρίσιμα κρατίδια, στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στη Σαξονία-Άνχαλτ και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Η EurActiv πληροφορήθηκε ότι η σύνοδο κορυφής στις 7 Μαρτίου θα είναι μια άτυπη συνάντηση όπου «δεν αναμένεται να ληφθεί καμία επίσημη απόφαση».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν μόνο και θα αξιολογήσουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, που συμφωνήθηκε στα τέλη του Νοεμβρίου.

Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, αρχικά επρόκειτο να λάβει χώρα στις 18-19 Φεβρουαρίου, αλλά αναβλήθηκε έως τις 7 Μαρτίου, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Άγκυρα.

«Είναι εξαιρετικά απίθανο η σύνοδος κορυφής να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, η συνάντηση έχει μάλλον ως στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί μια ευρεία συμφωνία για τη μετανάστευση κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 17 Μαρτίου», επεσήμαναν διπλωματικές πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ένας από τους λόγους, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, είναι ότι η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει καμία τελική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πριν από τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας θα είναι μια γραπτή δήλωση με την οποία η Άγκυρα θα κληθεί να εφαρμόσει όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Αυτή η ευρεία συμφωνία θα καθοριστεί κατά την επόμενη τακτική σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου.

Πηγή