Προκλητικός πάλι ο Αυστριακός ΥΠΕΞ: “Κάθε δυνατή βοήθεια σε ΠΓΔΜ για έλεγχο προσφυγικών ροών”

Του N. Φραγκόπουλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εκθείασε τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ για τον σκοπό αυτό.

«Η Μακεδονία κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση των συνόρων της με την Ελλάδα, με σκοπό τη ρύθμιση της εισόδου των μεταναστών, και εμείς εκτιμούμε ιδιαίτερα αυτές τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την μακεδονική κυβέρνηση σε αυτήν την έκτακτη κατάσταση. Για το λόγο αυτό η Αυστρία έστειλε 20 αστυνομικούς, ενώ το αυστριακό υπουργείο Άμυνας αξιολογεί αυτή τη στιγμή τις δυνατότητες να στείλει και αυτό βοήθεια», ανέφερε ο κ. Κουρτς, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, “MIA”.

Σχετικά με την αντιπαράθεση Ελλάδας-Αυστρίας, ο κ. Κουρτς ισχυρίστηκε ότι η Αυστρία έχει καταβάλει προσπάθειες για να βοηθήσει την Ελλάδα και ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση, με ευρωπαϊκή βοήθεια, να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα, από τα οποία πέρασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας σημείωσε ότι το έργο των χωρών όπου οι πρόσφυγες ζητούν άσυλο και διεθνή προστασία είναι πολύ πιο δύσκολο από το έργο των χωρών διέλευσης.

«Πέρυσι η Αυστρία δέχθηκε 90.000 αιτήματα ασύλου. Αυτό σημαίνει ότι κατά κεφαλήν είμαστε η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα σε αιτήματα ασύλου, μετά τη Σουηδία. Ξεπερνάμε ακόμα και τη Γερμανία. Είμαστε ταυτόχρονα και χώρα προορισμού και χώρα διέλευσης. Και, πιστέψτε με, είναι πολύ πιο μεγάλη πρόκληση για μία χώρα όταν αποτελεί τελικό προορισμό των μεταναστών», ανέφερε ο κ. Κουρτς.

«Εγώ δεν είμαι μόνο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, αλλά και υπουργός Ενσωμάτωσης και ξέρω τι λέω. Η ενσωμάτωση όλων όσοι ζήτησαν άσυλο την περασμένη χρονιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για όλη την αυστριακή κυβέρνηση. Πρέπει να τους εξασφαλίσουμε μαθήματα γερμανικών, να τους ενημερώσουμε για τις ευρωπαϊκές αξίες και να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να μπουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην αγορά εργασίας, ώστε να εγκριθούν τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλει» πρόσθεσ.

Πηγή