Το ανακοινωθέν υπογράφουν ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι

Της Νίκης Ζορμπα

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις περισσότερων των οκτώ ωρών βγήκε “λευκός καπνός” από το Προεδρικό Μέγαρο με την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τους Α.Τσίπρα, Κ. Μητσοτάκη, Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Πάνο Καμμένο.

Δεν υπογράφουν ο Βασίλης Λεβέντης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας καθώς ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της σύσκεψης δηλώνοντας ότι διαφωνεί με τις κυοφορούμενες ως εθνικές θέσεις.

Το ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 4 Μαρτίου 2016 και ώρα 12.00΄, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την προεδρία του. 

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ., και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, κα Φώφη Γεννηματά.

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,  κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Επικεφαλής του Κόμματος “Το Ποτάμι”, κ. Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος και

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης. 

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών επί του θέματος που περιελάμβανε η εισήγησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκληση της σύσκεψης των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Μετά την σύσκεψη εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

I. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της.  Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.  Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών. 

II. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία. 

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες. 

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015. 

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού. 

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.  

III. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς”.

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται.  Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του Πρωθυπουργού.

Κυβερνητικές πηγές θεωρούν θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

 

Στόχος της Ελλάδας, -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές- τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.

Την είδηση της συγκρότησης εθνικής γραμμής εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας ανακοίνωσε ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος, ευχαριστώντας και τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι αρνήθηκαν να συνυπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται εντός ολίγου να εκδοθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας. 

Ο κ. Καμμένος στις δηλώσεις του επεσήμανε τη βαρύτητα της “εθνικής γραμμής” με την οποία θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην κρίσιμη σύσκεψη της Δευτέρας.

Ο Βασίλης Λεβέντης επέμεινε μέχρι τέλους στην διαφωνία του τονίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν έγινε δεκτή η πρότασή του για συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης και εξήλθε οργισμένος από το προεδρικό Μέγαρο καταγγέλλοντας σύσσωμο το Πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Χαράχθηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή για το μεταναστευτικό, δήλωσε εξερχόμενος από τη σύσκεψη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, συμφωνήθηκαν τρεις άξονες πολιτικής: αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης και ασφάλεια του πληθυσμού των ελληνικών νησιών.

Την άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας έθεσε ως προτεραιότητα η Φώφη Γεννηματά.

“Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση”, είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη και τόνισε την ανάγκη μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Είχε προηγηθεί οργιώδες παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες, καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμενε στην ανάγκη να τεθεί ως αστερίσκος στο κοινό ανακοινωθέν η ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης ενώ η Ν.Δ φέρεται να απέρριψε το πρώτο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος. 

Πηγές της Συγγρού διαμήνυαν νωρίτερα πως ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων αποδέχθηκε την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράτυπους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. 

Από την Κυβέρνηση πάντως απαντούσαν ότι αφενός τέτοια κέντρα υπάρχουν ήδη και πως η χρήση τους πρέπει να γίνεται με εξαιρετική “φειδώ”.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Διατηρώ έντονες επιφυλάξεις 

«Κατά τη διάρκεια της οκτάωρης συνεδρίασης, η Νέα Δημοκρατία άσκησε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που έχουν φέρει τη χώρα στην υπάρχουσα κατάσταση. Έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση στρέφει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό.

«Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστα κοινό αποδεκτό πλαίσιο κοινής στρατηγικής» με το οποίο θα πάει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο της Δευτέρας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως διατηρεί «έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Τέλος, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπάρχει ειδική αναφορά στην κοινή ανακοίνωση για τα κλειστά κέντρα, κάτι που -όπως τόνισε- συνιστά απαραίτητη προσαρμογή της κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση. 

Γεννηματά: Η εθνική γραμμή θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας    

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Καμιά ανοχή στα λάθη και την αδράνεια Ζητήσαμε σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών γιατί βλέπουμε και βλέπαμε πως το προσφυγικό λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων, την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και την οικονομική ενίσχυση της χώρας για το προσφυγικό » ανέφερε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά το πέρας της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Όπως πρόσθεσε, η Ευρώπη έχει μεγάλες ευθύνες, η χώρα χρειάζεται συμμαχίες, η κυβέρνηση έχασε χρόνο και δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση.

«Αυτή η εθνική γραμμή θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Θεοδωράκης: Μετά βασάνων και κόπων χαράξαμε εθνική γραμμή

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά το τέλος της συνάντησης των αρχηγών σημείωσε ότι μετά βασάνων και κόπων χαράχθηκε εθνική γραμμή που βασίζεται σε τρεις άξονες.

«Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχτηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες. Πρώτον, αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες, δεύτερον, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους και τρίτον, ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και των συνόρων», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.  
 
Όπως σημείωσε το Ποτάμι επέμεινε στην ανάγκη για υπουργό κοινής αποδοχής,« για ένα σύστημα που θα διοικεί το χάος, η πρόταση μας όμως δεν έγινε δεκτή από τον κ. Τσίπρα» σημείωσε. 
 
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν πρότεινε συγκεκριμένο πρόσωπο για τη θέση αυτή, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως δεν το έκανε αν και ήταν έτοιμος. 
 
«Κάλεσα τον Τσίπρα αν θέλει μια εθνική γραμμή να μην συνεχίσει υπεραμυνόμενος της πολιτικής του το 2015», σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε πως στην κοινή ανακοίνωση υπάρχει αναφορά σύμφωνα με την οποία οι  χώρες που διαφοροποιούνται από ευρωπαϊκή πολιτική θα έχουν συνέπειες.
 
Τέλος, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, και ο ίδιος και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί είπαν στον κ. Τσίπρα πως θα ήταν προκλητικό για τον ελληνικό λαό να συνδέσουμε το προσφυγικό με την οικονομική ελάφρυνση της χώρας. Όπως πρόσθεσε, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως ποτέ δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι τέτοιο. 
 
 
Καμμένος: Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα πάει στις Βρυξέλλες με εθνική γραμμή           

Ο αντιπρόεδρος Πάνος Καμμένος βγαίνοντας από το Προεδρικό προανήγγειλε την συμφωνία λέγοντας πως ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα έχει μια εθνική γραμμή στα ελάχιστα.

«Καταλήξαμε σε μια κοινή ανακοίνωση, την οποία δεν υπογράφουν η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. Την Δευτέρα το πρωί, ο Αλέξης Τσιπρας θα είναι στις Βρυξέλλες με μια εθνική γραμμή, μια κοινή γραμμή στα ελάχιστα.

Υπήρξαν διαφωνίες για γενικότερα κυβερνητικά θέματα. Αλλά πλέον ο ελληνικό λαός  που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πίεση θα πάει στις Βρυξέλλες ζητώντας να εφαρμοστούν οι συμφωνίες, η συμφωνία για το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που ξεκινούν από τα παράλιά της.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εύσημα στις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία και το λιμενικό σώμα.

Ερωτηθείς για το αν υπήρξαν αστερίσκοι από την επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στην κοινή ανακοίνωση, ο κ. Καμμένος σημείωσε πως η κ. Γεννηματά ήθελε να μπουν προτάσεις της για εθνική κυβέρνηση.

The YouTube ID of ONRSUZAPfQo</span><span style="text-align: justify; line-height: 1.35;"> is invalid.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αποχώρησε από τη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Δείτε τα όσα είπε.

[/youtube]F6KaCZlM53g[/youtube]

 

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των αρχηγών μετά από 8 ώρες