Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Γερμανίας εναντίον της πρότασης-Νέες πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο σχέδιο δήλωσης που δεν περιλαμβάνει το κλείσιμο των συνόρων

Τελευταία ενημέρωση: Σύμφωνα με πληροφορίες είναι υπό διαμόρφωση ένα νέο σχέδιο δήλωσης το οποίο δεν περιλαμβάνει το κλείσιμο των βαλκανικών συνόρων

Νωρίτερα πάντως φαινόταν ότι η Σύνοδος Κορυφής βρισκόταν μια ανάσα πριν από το κλείσιμο των βορείων συνόρων, μια προοπτική στην οποία υπάρχει η αντίδραση Μέρκελ και Τσίπρας, οι οποίοι κατά τη συνάντησή τους πριν την έναρξη της Συνόδου, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν ότι το κλείσιμο των συνόρων αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια η οποία δεν πρέπει να επικροτηθεί. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνομολογήθηκε ότι Ελλάδα και Γερμανία διαφωνούν από κοινού με τη συγκεκριμένη αναφορά περί κλεισίματος συνόρων και δεν θέλουν να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση που θα προκύψει από τη Σύνοδο Κορυφής. “Η πίεση στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι στην Τουρκία, δημιουργείται τάση επίκρισης των κλειστών συνόρων” αναφέρουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι και ρευστές και ραγδαίες και ότι όλα είναι υπό διαμόρφωση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Real FM υποστήριξε πως «το προσχέδιο περνάει κάτω από τον χαμηλό πήχυ που βάλαμε εμείς στον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή».

Το κλίμα αλλάζει και όσοι βιάζονται να εκμεταλλευτούν, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εκτεθούν, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και στηλιτεύουν τη στάση του προέδρου της ΝΔ, να προβαίνει σε δηλώσεις χωρίς να ζητήσει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Στην ίδια κατεύθυνση η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί διαρροές οι οποίες μετά από λίγο διαψεύδονται, υπονομεύοντας έτσι την εθνική προσπάθεια.

Της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο είχαν προηγηθεί δηλώσεις της εκπροσώπου της Angela Merkel η οποία χαρακτήρισε “εικασίες” την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων που συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ.  

Νωρίτερα η κυβέρνηση εμφανιζόταν να απεμπολεί το όπλo του βέτο, στοχεύοντας σε πιθανά ανταλλάγματα στα πεδία της πίεσης στην Τουρκία, στη μετεγκατάσταση των προσφύγων και σε κοινοτικά κονδύλια για τη χώρα.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ του capital.gr κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν την εξέλιξη αυτή. Νωρίτερα η εφημερίδα Figaro αναφερόμενη την ίδια εξέλιξη, επισημαίνε την ίδια εξέλιξη κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα ανταλλάγματα οικονομική βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που αναμένεται να εγκλωβιστούν στη χώρα μας.

Η Αυστριακή εφημερίδα Der Standard, σύμφωνα με το real.gr, αποκάλυψε χθες προσχέδιο συμπερασμάτων που αναμένεται να υπογράψουν οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης απόψε. Στο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες δήλωσε πως το προσφυγικό πρόβλημα είναι ένα θέμα που αφορά όλη την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα, ενώ στηλίτευσε τις χώρες οι οποίες δεν εφαρμόζουν τις κοινές συμφωνίες, στρέφοντας τα βέλη του προς την ομάδα Βίσεγκραντ. Ταυτόχρονα δίνοντας το στίγμα της ελληνικής θέσης, έκανε αναφορά στην ανάγκη επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη ανάγκη.

 

 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού

 

«Καταρχήν, αυτό είναι ένα κοινό μας πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μίας χώρας. Είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Επομένως, χρειάζεται να βρούμε συλλογικές λύσεις, Ευρωπαϊκές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής υπήρξαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν από όλους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το κοινό μας σπίτι, για την Ευρώπη. Είτε υπάρχουν συμφωνίες τις οποίες εφαρμόζουμε είτε δεν υπάρχουν καθόλου συμφωνίες.  Τώρα υπάρχει μία δύσκολη κατάσταση την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Περιμένω σημαντικά αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση ΕΕ –Τουρκίας, προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι ροές και να διαλυθεί το δίκτυο των διακινητών. Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης,  (είναι απαραίτητο) να έχουμε μία αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης, γιατί νομίζω ότι ο καθένας θα μπορούσε να κατανοήσει ότι στην Ευρώπη έχουμε κάποιες αρχές, κάποιες αξίες. Μία από τις θεμελιώδεις μας αρχές ήταν ο επιμερισμός της ευθύνης, ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη και περιμένω ότι αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουμε τις κοινές μας αποφάσεις».

 

Το ρεπορτάζ της Νίκης Ζορμπά για το capital.gr αναφέρει:

Επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές ότι το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνει το κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες, διευκρινίζοντας πως ούτως ή άλλως προοπτική να ανοίξει η Eιδομένη δεν υπήρχε, παραπέμποντας και στις πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιου για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιάννη Μουζάλα.

Παρότι εμφανώς δεν ικανοποιείται από την εξέλιξη η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τουλάχιστον παρότι φαίνεται ότι περνάει η γραμμή των σκληρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταματήσει η απαράδεκτη ασφυξία που παρατηρείται στην Ειδομένη.

Κατά τα λοιπά σε ό,τι αφορά τα γενικότερα συμπεράσματα του σχεδίου που πρόκειται να επικυρωθεί στη σημερινή σύνοδο η κυβέρνηση σχολιάζει δια πηγών της ότι το εθνικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών κατοχυρώνεται μέσα από τα συμπεράσματα του σχεδίου αυτού.

Εμείς αυτό που θα επιμείνουμε και θα ζητήσουμε, τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι πρώτον να λειτουργήσει άμεσα η επανεγκατάσταση από την Τουρκία, η επανεισδοχή όσων δεν καλύπτονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, τρίτον να μειωθούν με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ οι προσφυγικές ροές και τέταρτον να υπάρξουν κονδύλια για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η κυβέρνηση παρότι θεωρεί ότι πόρρω απέχει από το ιδεώδες η απόφαση για κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας δεν πρόκειται να “τινάξει” τη Σύνοδο στον “αέρα” ούτε να δημιουργήσει εμπλοκή για το ζήτημα αυτό. Όπερ σημαίνει ότι το “περίστροφο” του βέτο μπαίνει στο συρτάρι.

Αυτό που θα ζητήσει ωστόσο η κυβέρνηση είναι να υπάρξει αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι είναι απαράδεκτο μονομερείς ενέργειες να επιβάλουν την πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης. Όπως σχολίασαν επ αυτού κυβερνητικές πηγές, οι μονομερείς ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων στην Ειδομένη. “Αυτό είναι προφανώς απαράδεκτο μεν, αλλά μη αναστρέψιμο”. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα ζητήσει το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου, δηλαδή την αντικατάσταση της βαλκανικής διαδρομής από αξιόπιστο relocation.

Πλέον το τρίπτυχο στο οποίο ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι: πίεση στην Τουρκία – relocation – κονδύλια για την Ελλάδα. 

Αντιδρά η Γερμανία 

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως φαίνεται να αντιδρά στο κλείσιμο των συνόρων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ZDF στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο Stefan Leifert, (μεταφράζοντας tweet της συναδέλφου του στο ZDF, Anne Gellinek, γερμανικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Γερμανία δεν θα αποδεχθεί το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων δεν θα κλείσει.