Στην ατζέντα και πάλι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών!

Το ΔΝΤ φαίνεται ότι επιστρέφει με… άγριες διαθέσεις στην Αθήνα, διατηρώντας τις απόψεις του αναφορικά με το Ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Όπως αναφέρει, όμως, η εφημερίδα Κεφάλαιο στο τραπέζι μπαίνει και ένα νέο θέμα από πλευράς του Ταμείου, καθώς η Βελκουλέσκου θα επαναφέρει το θέμα της “επάρκειας” ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η ανακεφαλαιοποίηση έπρεπε να γίνει με την πλήρη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από το δάνειο του ESM (δηλαδή τα 25 δισ. ευρώ), έτσι ώστε να καθαρίσει εντελώς η “πληγή” των “κόκκινων” δανείων.

Η μακροοικονομική διάσταση αυτής της θέσης είναι ότι η οικονομία πρέπει να αποκτήσει μια υγιή πηγή χρηματοδότησης της ανάκαμψης της οικονομίας και αυτή δεν μπορεί να είναι οι τράπεζες και τα δάνεια, όσο αυτά φρενάρονται από τα “κόκκινα” δάνεια. Και αυτό το επιχείρημα το επαναφέρει στην τρέχουσα αξιολόγηση λόγω της ανακεφαλαιοποίησης που έγινε και η οποία, κατά το ΔΝΤ, δεν μπορεί να στηρίξει τη διάσταση της ανάκαμψης της οικονομίας και να επηρεάσει, έτσι, θετικά το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Πηγή