Κλειστά τα σύνορα-άσχημες καιρικές συνθήκες-συμπλοκές μεταξύ μεταναστών

Από το nooz.gr

Λασπόνερα, συνεχόμενη βροχή, κρύο, ομίχλη, τίποτα απ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοεί τους 13.000 και πλέον πρόσφυγες που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη. 

Η επιδείνωση του καιρού με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις νεροποντές, δεν κατάφερε να εξαφανίσει την ελπίδα τους, ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ, που είναι κλειστή από την περασμένη Δευτέρα.

Μάλιστα, εξακολουθούν να καταφθάνουν στο σημείο κατά εκατοντάδες και άλλοι άνθρωποι που, αν και έχουν πληροφορηθεί ότι η ροή έχει σταματήσει, πιστεύουν ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στη «γραμμή» σε περίπτωση που αρχίσει να επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ.

Στον αντίποδα, ελάχιστοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Χθες επέστρεψαν με λεωφορεία 150 άτομα και σήμερα άλλα 100, πληρώνοντας εισιτήριο 25 ευρώ, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.
 

Στην Ειδομένη μετέβη και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος ο οποίος σε δηλώσεις του στο Mega σημείωσε ότι επιδημιολογικά η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη. Προειδοποίησε, όμως, ότι εφόσον οι πρόσφυγες δεν στεγαστούν τις επόμενες μέρες μακριά από τον υπαίθριο καταυλισμόόλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Η κατάσταση από πλευράς καιρικών συνθηκών, αλλά και από πλευράς διαβίωσης δεν είναι ευχάριστη,ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, αλλά, όπως τόνισε, το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχειρεί με δυο μονάδες στην Ειδομένη και με κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών.

Πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν προβλήματα με το ανώτερο αναπνευστικό τους, ωστόσο η κατάσταση είναι “ελεγχόμενη” υποστήριξε και πρόσθεσε: «Καλύπτουμε με επιστημονική αρτιότητα και πληρότητα τις μονάδες μας, επιχειρούμε επιδημιολογικά στην περιοχή».

http://admin.nooz.gr/Uploads/laspes%200903.jpg

Η έλλειψη φαγητού, πόσιμου νερού και οι κακές καιρικές συνθήκες δημιουργούν εικόνες εξαθλίωσης, ενώ χθες δεν έλειψαν και οι έντονες διαμάχες μεταξύ των προσφύγων.

Η απελπισία των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στην Ειδομένη, τους ανάγκασε να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας, σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα. 

Πολλές είναι και οι κρίσεις πανικού που παθαίνουν οι άνθρωποι που εξακολουθούν να βλέπουν για πολλοστή μέρα τα σύνορα κλειστά, καθώς κλάματα και φωνές σε κατάσταση υστερίας αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την απελπισία τους.

Η πολυήμερη αναμονή στην ύπαιθρο, κάτω από άθλιες συνθήκες, έχει εξαντλήσει τους πρόσφυγες, με τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία να υφίστανται τα μικρά παιδιά και τα μωρά. Κάποια μάλιστα στον καταυλισμό, είναι μόλις μερικών μηνών και παρά το γεγονός ότι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, είναι αναγκασμένα να μένουν με τους γονείς τους σε σκηνές, μέσα στο κρύο. 

Μάλιστα, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κάνουν συνεχείς εκκλήσεις για προσφορές σε βρεφικά γάλατα και τροφές, όπως και για πάνες μικρού μεγέθους καθώς οι ελλείψεις είναι μεγάλες.

Βασικό πρόβλημα αποτελεί η σίτιση τόσων ανθρώπων. Ουρές σχηματίστηκαν και πάλι την Τρίτη με την «πρωτοκαθεδρία» να έχει αυτή μπροστά στην Praksis, όπου θα διανέμονταν 18.000 σάντουιτς, δύο για τους ενήλικες και ένα για τα παιδιά, με κασέρι, μαρούλι και αυγό. 

Mητέρες προσπαθούν να ανάψουν φωτιά με ό,τι βρίσκουν για να ζεσταθούν τα παιδιά τους, για τα οποία βράζουν μέχρι και γρασίδι προκειμένου να αποκτήσουν είδος τροφής, όπως γράφει η Daily Mail. 

Την ίδια ώρα πολλές έγκυες γυναίκες οδηγούνται μάλιστα σε αποβολές εξαιτίας του άγχους αλλά και της ελλιπούς σίτισης, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Focus”.

Στο μεταξύ, επείγουσα έκκληση για τη δωρεά αναπηρικών καροτσιών απευθύνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες προσφύγων στην περιοχή της Ειδομένης και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στα Διαβατά.

Φαινόμενα παραοικονομίας

Η συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στο σημείο όμως, έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για φαινόμενα παραοικονομίας, με επιτήδειους να θησαυρίζουν στις πλάτες των προσφύγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα το πρωί, ο δρόμος που οδηγεί στον καταυλισμό ήταν διάσπαρτος με αυτοσχέδιους πάγκους όπου πωλούνταν από λουκουμάδες προς ένα ευρώ, μέχρι ψωμί, ρύζια, ξηρούς καρπούς, πατάτες και τσιγάρα! 

Αυτοκίνητα Ι.Χ. με κάθε λογής εμπόρευμα στους χώρους αποσκευών, βρίσκονται σταθμευμένα και μέσα στο χωριό της Ειδομένης.

Πριν από λίγες μέρες, κλιμάκιο της ΔΥΟ Κιλκίς είχε διενεργήσει ελέγχους, βεβαιώνοντας παραβάσεις σε καντίνες, αλλά μετά την αποχώρησή του, οι παράνομοι πάγκοι ξαναστήθηκαν διαφημίζοντας την πραμάτειά τους με ταμπέλες γραμμένες στα αραβικά.

http://admin.nooz.gr/Uploads/eido%200903.jpg

Εκλεισαν de facto τη «βαλκανική οδό» για τους πρόσφυγες – Δέρνονται μεταξύ τους από απελπισία στην Ειδομένη