Οι ΗΠΑ στηρίζουν μια “διαφανή και δίκαιη” συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, τόνισε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι δέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου (χωρίς να κατονομάζει τον αξιωματούχο με τον οποίο συναντήθηκε) ελληνικό αίτημα παροχής αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο εν λόγω αξιωματούχος φέρεται να είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους στην αμερικανική πρεσβεία, η Vicoria Nuland, η οποία χθες βρέθηκε στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ στο πλαίσιο ταξιδιού-αστραπή, απέφυγε να εμπλακεί στα θέματα των σχέσεων της Αθήνας με τα Σκόπια, τα οποία όπως είπε δεν απασχόλησαν τις εδώ συνομιλίες της, δεδομένης και της πολιτικής κρίσης στην γειτονική χώρα, περιοριζόμενη να αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τη διαδικασία συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό σε ό,τι έχει να κάνει με το υπουργείο Εξωτερικών ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός δεν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Κοτζιά (γεγονός που η ίδια δικαιολόγησε επικαλούμενη το απροσχεδίαστο του ταξιδιού της και το βεβαρυμένο πρόγραμμα του υπουργού), αλλά μόνο με τον γ.γ. Δ. Παρασκευόπουλο.

Η Victoria Nuland δεν απέφυγε τις αναφορές στην οικονομική κρίση (που υπήρξε μέρος των συνομιλιών της στο Μέγαρο Μαξίμου), τασσόμενη για μία ακόμη φορά υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, έδειξε ότι το προσφυγικό βρίσκεται κατεξοχήν τη στιγμή αυτή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Επαίνεσε μάλιστα την ελληνική “γενναιοδωρία” και χαρακτήρισε “υποδειγματική” τη λειτουργία του στρατοπέδου στα Διαβατά, ενώ ανέφερε ότι και οι ΗΠΑ πρόκειται να αυξήσουν τον αριθμό των Σύρων (και μόνο) προσφύγων που δέχονται, στο πλαίσιο της αμερικανικής παροχής ασύλου προς δικαιούχους διεθνούς προστασίας προς όλο τον κόσμο.

capital.gr