Πλάκα μας κάνουν…!

Της Κατερίνας Μενεγάτου

Όλα βαίνουν καλώς στην Ε.Ε.

Έχει βρει τον αποτελεσματικό τρόπο να αντιμετωπίσει την κρίση. Τα θεμέλια της παραμένουν στέρεα.

Με αυτά τα επιχειρήματα οι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες της Ε.Ε, προεξάρχουσας της κυρίαρχης χώρας στην Ευρώπη, της Γερμανίας, επιχειρούν να μας πείσουν ότι η βίαιη προσαρμογή μας σε συνθήκες φτωχοποίησης, βάσει των μνημονίων που εφαρμόζονται θα μας οδηγήσουν στον μετέπειτα χρόνο στον παράδεισο.

Δηλαδή, σε μία ακόμα πιο ισχυρή Ευρώπη που η ανάπτυξη θα επανέλθει και μάλιστα σε πιο γρήγορους ρυθμούς και τίποτα δεν θα θυμίζει τις κακές μέρες που περάσαμε.

Από την εξέλιξη των καταστάσεων σε καμία περίπτωση δεν είναι τα πράγματα, όπως, λένε-προπαγανδίζουν!

Εκτός από το βίωμα γεγονότων, όπως, η επέκταση της φτώχειας, λόγω της όλο και αυξανόμενης ανεργίας, της σημαντικής μείωσης των συντάξεων, το αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει το ασφαλιστικό σύστημα και της εσωτερικής υποτίμησης στα χρόνια των μνημονίων για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εκείνο που απηχεί πιο έντονα στα αυτιά μας, είναι η αντίδραση των λαών στις πολιτικές που υιοθετεί η Ε.Ε.

Οι λαοί του νότου της Ευρώπης, ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν, λόγω της πλέον βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που υπέστησαν. Στην Ελλάδα, έδωσαν τη διακυβέρνηση της χώρας σε πολιτικό σχηματισμό με πυλώνα την Αριστερά.

Ενδυναμώθηκε η παρουσία της Αριστεράς στην Ισπανία και την Πορτογαλία που τώρα δοκιμάζεται από τη συγκυρία και μένει να δούμε, εάν τελικά θα επικρατήσει των συντηρητικών-νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων.

Στη συνέχεια ακολουθούν οι αντιδράσεις της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα παραμείνει, ή όχι στην Ε.Ε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Οι πιέσεις που της ασκούνται στην περίπτωση εξόδου της από την Ε.Ε, από τώρα, είναι στο προσφυγικό, αλλά όλα είναι ανοιχτά στο μέλλον… για το τι πρόκειται να αποφασίσει.

Παράλληλα ενσκήπτει η αντίδραση των πολιτών της Φινλανδίας.

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα συζητήσει εντός των επόμενων εβδομάδων το αν θα πρέπει η χώρα να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, μετά το αίτημα που υποβλήθηκε για το θέμα αυτό και συγκέντρωσε περισσότερες από τις απαιτούμενες 50.000 υπογραφές.

Η συζήτηση του θέματος στο Κοινοβούλιο είναι απίθανο να οδηγήσει στην αποχώρηση της Φινλανδίας από την Ευρωζώνη, όμως και μόνο η απόφαση για τη διεξαγωγή της καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών για την οικονομία.

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 53.000 υπογραφών ζητείται η προκήρυξη δημοψηφίσματος με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη ή όχι.

Βάσει των δεδομένων, έπειτα από τρία χρόνια κάμψης, η οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη μόλις 0,4% το 2015.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση, επιχειρεί να ισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στις εξαγωγές μέσω της εσωτερικής υποτίμησης που περιλαμβάνει και περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων.

Το οικοδόμημα της Ε.Ε είναι σαθρό και με λάθος πολιτική κατεύθυνση για να διασωθεί, όπως το γνωρίζουμε, γιαυτό προκαλεί τις αντιδράσεις των πολιτών που στην πλειοψηφία τους διαθέτουν χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα.

Σε σύντομο χρόνο, εάν η κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική δεν στραφεί στην ανάδειξη ευκαιριών και προστασίας των κατηγοριών αυτών των πολιτών δεν θα υπάρχει για τους λαούς αυτούς Ε.Ε!

Ο χρόνος έχει, ήδη, αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την Ενωμένη Ευρώπη!

Πηγή