Ξαφνικό λουκέτο για την ιστορική βιομηχανία “ΙΜΑΣ”

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Ένα ακόμη “λουκέτο” σε παραγωγική μονάδα της χώρας προστίθεται στη μακρά αλυσίδα της αποβιομηχάνισης των τελευταίων ετών στην Ελλάδα. Η ιστορική βιομηχανία “ΙΜΑΣ Α.Ε” έπειτα από 44 χρόνια λειτουργίας οδηγείται σε διακοπή της παραγωγικής της δραστηριότητας, ύστερα από απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, του γερμανικού ομίλου ContiTech που, μεταξύ άλλων, παράγει τα γνωστά ελαστικά Continental.

Οι επικεφαλής του ομίλου γνωστοποίησαν προ ημερών με επιστολή τους στους 138 εργαζόμενους της βιομηχανίας παραγωγής μεταφορικών ταινιών την απόφασή τους να διακόψουν τη λειτουργία της μονάδας και να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων εργασίας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων της ContiTech ΙΜΑΣ Α.Ε. προκειμένου να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Προ διετίας, μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί απεργία διαρκείας, με το σωματείο των εργαζομένων να καταγγέλλει τότε πως “κυβέρνηση και εργοδότες μας θέλουν όλους ανεξαιρέτως εργολαβικούς και χαμηλά αμειβόμενους δούλους στις σύγχρονες γαλέρες τους”… 

Πρόσφατα οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει εκ νέου κινητοποιήσεις με στόχο να ανακληθούν απολύσεις και να μην γίνουν δεκτές μειώσεις μισθών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και προσπάθεια διαμεσολάβησης για την εξεύρευση αποδεκτής λύσης, όμως η απόφαση του μητρικού ομίλου ανέτρεψε τα δεδομένα.

Η ContiTech στην επιστολή – εξώδικη δήλωση που απέστειλε στους εργαζομένους κάνει λόγο για οριστική απόφαση αναστολής λειτουργίας του εργοστασίου και ενημερώνει πως η παύση της παραγωγικής δραστηριότητας σημαίνει και τη λύση των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων. Παράλληλα, μέχρι την καταγγελία των συμβάσεων ενεργοποιεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προς το προσωπικό, με περίοδο αποδοχής έως τις 22 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι του προγράμματος περιλαμβάνουν το ποσό της νόμιμης αποζημίωσης, καθώς και την καταβολή εφάπαξ ποσού 40.000 ευρώ ως οικειοθελή παροχή.
Τι αναφέρει η μητρική 

Η γερμανική πολυεθνική σε ενημερωτικό σημείωμα που απεστάλη από το τους επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας Conveyor Belt Group του ομίλου, επικαλείται μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα που παράγει ο “Ιμάντας” στο Βόλο, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης στην εξορυκτική βιομηχανία.

“Η εξορυκτική βιομηχανία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και πολλούς μήνες, πρωτίστως λόγω της μειούμενης ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και της συμπίεσης των τιμών για τα βασικά είδη της. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, ιδίως οι εταιρείες εξόρυξης λιγνίτη, καθώς και οι εταιρείες παραγωγής τσιμέντου και χάλυβα αλλά και άλλες βιομηχανικές εταιρείες, σταμάτησαν να υλοποιούν τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν πριν από μερικά χρόνια”, σημειώνεται.

“Αυτές οι συνθήκες έφεραν αντιμέτωπη την ContiTech ΙΜΑΣ Α.Ε. με μια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα των μεταφορικών ταινιών. Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που ελήφθη με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς επιπολαιότητα, ήταν όμως μια απόφαση αναπόφευκτη μετά από μήνες εντατικών αλλά ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων”.

Πάντως, η διακοπή της παραγωγής μεταφορικών ταινιών στο εργοστάσιο του “ΙΜΑΝΤΑ” στο Βόλο δεν αφορά τη δραστηριότητα παραγωγής συρματόσχοινων από την ΣΥΡΜΑ Α.Ε., η οποία θα συνεχιστεί.

Συνάντηση στο Υπ. Εργασίας

Σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά επιτακτικά νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίες προκειμένου να διαφύγει του επταετούς υφεσιακού σπιράλ, η αρνητική αυτή εξέλιξη προκαλεί έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς ένας ακόμη ξένος όμιλος, και μάλιστα γερμανικών συμφερόντων, συρρικνώνει την παρουσία του στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για την αναστολή της απόφασης και σήμερα Τρίτη θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλής της ContiTech ΙΜΑΣ Α.Ε., αντιπροσωπεία των εργαζομένων και στελέχη του Υπουργείου.

Από το 1972
Η “ΙΜΑΣ Α.Ε” που ιδρύθηκε το 1972 στο Βόλο από τον γερμανικό όμιλο για περισσότερα από 40 χρόνια παράγει ελαστικές μεταφορικές ταινίες με συρματόσχοινα, ταινίες με λινά, ελαστικές επενδύσεις τροχαλίας και υλικά συγκολλήσεως. Με αλλεπάλληλες επενδύσεις πολλαπλασίασε το δυναμικό της και το 2007 έγινε η προσθήκη μιας επιπλέον γραμμής παραγωγής, ενώ ξεκίνησαν εξαγωγές κυρίως σε Αυστραλία, ΗΠΑ, Τουρκία και ασιατικές αγορές. 

Η ContiTech αποτελεί έναν πολυσχιδή όμιλο, με δραστηριότητες στην αυτοκινητοβιομηχανία, την κατασκευή μηχανών, συσκευών και βιομηχανικών οχημάτων, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, την αγροτική βιομηχανία, την ενέργεια, τη ναυσιπλοΐα κ.α. Διαθέτει ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, με πιο γνωστό τα ελαστικά Continental, μεταξύ των οποίων ταινίες μεταφοράς, μεμβράνες, ιμάντες κινητήρων, λαστιχένιοι σωλήνες/αγωγοί, πλαστικά φύλλα, υφάσματα εκτύπωσης και μονωτικά συστήματα. Με παρουσία σε 43 χώρες, απασχολεί πάνω από 40.000 εργαζόμενους και το 2014 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Πηγή