Διελκυστίνδα για τα δάνεια που θα βγαίνουν στο σφυρί
Του Βασίλη Γεώργα
Στην τελική ευθεία εισέρχεται αυτή την εβδομάδα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για το καθεστώς πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds και εταιρείες διαχείρισης.

Τρεις μήνες αφότου ψηφίστηκε ο περιβόητος νόμος 3454/2015 για τη δυνατότητα πώλησης κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, ένα ένα τα ανοιχτά θέματα κλείνουν, με τελευταίο αυτό της δημοσίευσης της πράξης του διοικητή της ΤτΕ για το πλαίσιο λειτουργίας των funds, ενώ από τη σημερινή συνάντηση που θα έχει στις έξι το απόγευμα ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης με το κουαρτέτο, είναι πολύ πιθανό να βγει λευκός καπνός και για το φορολογικό καθεστώς των εταιρειών διαχείρισης και εξαγοράς δανείων. Από τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής προέκυψε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των νέων εταιρειών εξαγοράς και διαχείρισης δανείων. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο αν οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται όπως οι τράπεζες ή ως εταιρείες ειδικού σκοπού τιτλοποίησης απαιτήσεων του νόμου 3156/2003 και, επίσης, αν το μέρος των δανείων που θα οδηγείται σε διαγραφή θα φορολογείται ως εισόδημα.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι τη σημερινή συνάντηση τα ζητήματα αυτά θα έχουν αποσαφηνιστεί, “καθώς υπάρχουν ήδη προχωρημένες διαβουλεύσεις, δεν τίθεται ζήτημα διαφωνίας και απλώς χρειάζεται τεχνική επεξεργασία”.

Αυτό που δεν έχει κριθεί ακόμη αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής στις συζητήσεις κυβέρνησης και δανειστών ως προς την πολιτική που τελικά θα εφαρμοστεί, είναι το περιεχόμενου του “χαρτοφυλακίου” κόκκινων δανείων που θα μπορούν να πουλήσουν οι τράπεζες σε τρίτους ή να αναθέσουν την διαχείριση και είσπραξη των απαιτήσεων τους. Πληροφορίες που διοχετεύονται τα τελευταία 24ωρα, θέλουν να βρίσκεται υπό συζήτηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η δυνατότητα των τραπεζών να πωλούν σε τρίτους και ενήμερα δάνεια εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα. Σχετική δυνατότητα προβλέπεται σήμερα στο νόμο για όσους οφειλέτες έχουν παράλληλα και ληξιπρόθεσμα δάνεια.

Η μεγαλύτερη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί τις επόμενες ημέρες, αφορά στις τρεις κατηγορίες δανείων (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά) για τις οποίες το υπουργείο Οικονομίας επιδιώκει να πετύχει εξαίρεση από την πώληση τους επικαλούμενο κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους. Η κυβέρνηση έχει ψηφίσει αναστολή του νόμου μέχρι τις 15 Απριλίου και επιμένει στην αρχική θέση της να υπάρξει πλήρης και οριζόντια αναστολή για τρία χρόνια της δυνατότητας πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας. Εχει προτείνει επίσης την εξαίρεση από την πώληση των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 500.000 ευρώ, των δανείων ελεύθερων επαγγελματιών έως 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

“Δύσκολο θέμα” θεωρείται από το υπουργείο Οικονομίας και αυτό της ταυτόχρονης και από κοινού αντιμετώπισης των οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες στο πλαίσιο της αναθεώρησης του νόμου Δένδια, ο οποίος αφορά την εξωδικαστική διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

Πηγή