Aλ. Τσίπρας: Είναι δύσκολη συμφωνία

«Κλείδωσε» στις Βρυξέλλες μετά από σκληρό αλισβερίσι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό. Οι «28» και ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσαν το τελικό «πράσινο φως» στη συμφωνία -με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 20ή Μαρτίου για τις επαναπροωθήσεις.

Now unanimous agreement between all EU HoSG and Turkey’s PM on EU-Turkey Statement

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέστρεψε στο Συμβούλιο για την τελική επισφράγιση της συμφωνίας αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν το αναθεωρημένο σχέδιο με το οποίο ήλθε ενώπιόν τους ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες. 

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ορίζεται η 20ή Μαρτίου, οπότε αρχίζει η εφαρμογή των επαναπροωθήσεων όλων των προσφύγων και μεταναστών που θα φθάνουν από την ημέρα αυτή στην Ελλάδα.

 

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε επί της διαδικασίας επαναπροώθησης ότι οι επιστροφές (όσων φθάνουν στην Ελλάδα μετά την Κυριακή) θα αρχίσουν ένα δεκαπενθήμερα αργότερα, στις 4 Απριλίου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι ο τρόπος υλοποίησής της θα είναι υπό έλεγχο, τονίζοντας πως  η επιστροφή θα γίνει μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ο τρόπος λειτουργίας του οποίου είναι ακόμη υπό διαβούλευση.Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να αποχωρήσουν.

Αναφερόμενη στην Κύπρο, η κα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι θα εξαρτηθεί από το αν και πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερβαίνει μεγάλες κρίσεις.

Τσίπρας: Δύσκολη συμφωνία, αλλά η μόνη διέξοδος

“Είναι δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι η μόνη διέξοδος για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, που κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Τόνισε ότι “πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε”, για να προσθέσει ότι “η Ελλάδα πέτυχε μια διπλωματική επιτυχία σε συνεργασία με την Κύπρο για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στη διαπραγμάτευση πτυχές του κυπριακού προβλήματος”.

Και σχολίασε: “Καταφέραμε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που πάγωσε η Κύπρος κι ενός κεφαλαίου που παγώσαμε εμείς να φύγουν από τον τραπέζι”.

“Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο, και αυτό είναι θετική εξέλιξη”, είπε για να συμπληρώσει: “Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την αμέσως επόμενη ημέρα της προηγούμενη συνόδου κορυφής πήγαμε στην Σμύρνη και η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την σημερινή απόφαση. Οποίος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες. Διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια απόφαση για άμεση ενίσχυση στις υποδομές, με ενίσχυση στο προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου.

Και ανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Ελλάδα 2.400 άτομα: μεταφραστές, εξειδικευμένο προσωπικό, κ.λπ.

Είπε δε ότι δια να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία “θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα”.

Τα φίλτρα αυτά είναι:

1) Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές

2) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσχήματα

3) Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Επισήμανε ότι “άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη που δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χορών να κλείσουν τα σύνορα”.

Και απηύθυνε έκκληση σε όσους βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση. 

 

 

Νταβούτογλου: «Τουρκία και ΕΕ έχουν κοινό μέλλον»