Ο Ελληνικός Τύπος υποδέχτηκε με συγκρατημένη αισιοδοξία το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα με την ολοκλήρωση της Κοινής Συνδιάσκεψης των 28 της Ε.Ε. με την Τουρκία, για το θέμα του προσφυγικού.

Τα Μέσα φιλοξενούν το αναλυτικό κείμενο που προέκυψε από τη Συνδιάσκεψη, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η Τουρκία όσον αφορά την μετεγκατάσταση των μεταναστών που έχουν εισέλθει παράτυπα στην Ελλάδα.

Τονίζεται πως η δρομολόγηση της κατάργησης βίζας εισόδου για του Τούρκους πολίτες θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον η Τουρκία θα εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο ζήτημα του Κυπριακού καθώς η ενταξιακή πορεία περνά από την επίλυση του, ενώ φιλοξενούνται δηλώσεις του Προέδρου της  Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εμφανίζεται απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το capital.gr, ο Πρωθυπουργός  χαρακτήρισε τη συμφωνία  «δύσκολη μεν, απαραίτητη όμως για την αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», ενώ προειδοποίησε ότι πέραν της υλοποίησης των συμφωνηθέντων από τουρκικής πλευράς, προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε αποτελεί και η λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο όπως προειδοποιεί δεν αρκεί από μόνη της για να λυθεί το πρόβλημα. “Απαιτείται αποτελεσματική εφαρμογή της. Εκεί θα κριθούν όλα” τονίζει και συμπληρώνει ότι “η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι το κείμενο που συμφωνήθηκε είναι πολύπλοκο και ασαφές”.   

Η Καθημερινή φιλοξενεί τις αντιδράσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ  Νταβούτογλου  ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική» ημέρα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για πολύ σημαντική συμφωνία. Ταυτόχρονα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι ο τρόπος υλοποίησής της  συμφωνίας θα είναι υπό έλεγχο, ενώ, απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να αποχωρήσουν.

Αναφερόμενη στην Κύπρο, η κα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι θα εξαρτηθεί από το αν και πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερβαίνει μεγάλες κρίσεις.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι οι θέσεις της χώρας του συνάντησαν την κατανόηση των εταίρων και εξέφρασε δημόσια τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το Πρώτο Θέμα, αναφέρεται στα «αγκάθια» που χρειάστηκε να ξεπεραστούν για να επιτευχθεί η συμφωνία. Αυτά ήταν:

– Η νομιμότητα της συμφωνίας και η συμβατότητα με τα πρότυπα του διεθνούς δικαίου των μηχανισμών επιστροφής και μετεγκατάστασης από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

– Η ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας θα είναι η Κυριακή 20 Μαρτίου, όπου και οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

– Η επίσπευση της χρηματοδότησης στην Τουρκία σε στοχευμένα έργα για την υποστήριξη των μεταναστών εντός της Τουρκίας.

– Τέλος, η επανέναρξη και ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με την απόφαση για επίσπευση του ανοίγματος των κεφαλαίων, χωρίς όμως να θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα  ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες -τους υπάρχοντες 18.000, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000. Ταυτόχρονα η κάθε περίπτωση αίτηση ασύλου θα εξετάζεται ατομικά και για το σκοπό αυτό η ΕΕ  θα παρέχει κάθε στήριξη στην Ελλάδα.

Το Βήμα αναφέρεται στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, σαν «συμβιβασμούς» ενός «σκληρού ανατολίτικου παζαριού», που ικανοποίησαν εν γένει τις εμπλεκόμενες μεριές. Όσον αφορά την κατανομή για επανεγκατάσταση των προσφύγων σε χώρες τις ΕΕ  τονίζεται στην εφημερίδα πως, αυτή παραμένει σε εθελοντική βάση, γεγονός που καθιστά επισφαλή την εφαρμογή της από τα κράτη-μέλη, δεδομένης της μέχρι απροθυμίας πολλών εξ αυτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Αναλυτικά το Κείμενο της Συμφωνίας : εδώ