Sarkozy (Γαλλία): Η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ε.Ε. – Όποιος λέει ότι είναι ευρωπαϊκή χώρα, θέλει το τέλος της Ε.Ε.

Ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά, η Τουρκία δεν μπορεί θεωρηθεί 100% ευρωπαϊκή χώρα, τόνισε ο πρώην γάλλος πρόεδρος
Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει νόημα, τόνισε σε συνέντευξή του στο κανάλι iTele ο γάλλος πρώην πρόεδρος, Nicolas Sarkozy, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει θέσει στην Ε.Ε. και ότι όποιος λέει ότι είναι ευρωπαϊκή χώρα, θέλει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Τουρκία είναι στη Μικρά Ασία. Είναι μια μεγάλη χώρα, ένας σπουδαίος πολιτισμός, όμως είναι επίσης η γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει θέσει για εκείνη (σ.σ. στην Ε.Ε.), αυτό είναι κάτι που πάντα έλεγα και δεν έχει και νόημα».

Μάλιστα, σημειώνει ότι δεν θέλει να παρεξηγηθεί, λέγοντας ότι «δεν έχω τίποτα εναντίον της Τουρκίας, τη χρειαζόμαστε, είναι ένας σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ», όμως, συμπλήρωσε ότι «όταν εξηγούμε στους μαθητές μας ότι η Τουρκία είναι Ευρώπη, τότε θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα φθάνουν μέχρι τη Συρία. Αυτό δεν έχει νόημα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση ευρωπαϊκών κρατών. Ακόμη και γεωγραφικά, η Τουρκία μόνον εν μέρει είναι στην Ευρώπη, τόνισε ο Sarkozy και υπογράμμισε ότι «δεν νομίζω ότι ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά, η Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί 100% ευρωπαϊκή χώρα».
Μάλιστα, ανέφερε ότι όποιος λέει ότι η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα θέλει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε χαρακτηριστικά, «μιλώντας για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Ρωσία είναι πολύ περισσότερο ευρωπαϊκή από την Τουρκία».

Πηγή