Προσφυγικό: Ειδομένη ώρα μηδέν
Το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες επιταχύνει τις διαδικασίες για εκκένωση της Ειδομένης. Αυτό διαφαίνεται από τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που επιχειρηματολογούν για την εκκένωση με δυο ειδών επιχειρήματα: είτε θέτονας ανθρωπιστικό θέμα, είτε θέμα ασφαλείας.

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (22.03.2016) στον Alpha εξέφρασε φόβους ότι να χάσουν τη ζωή τους παιδιά προσφύγων ή μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη. “Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα”, επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: “Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό”.

Την ίδια ώρα ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης της Αστυνομίας στην Ειδομένη. Μιλώντας στον Σκάι ο Νίκος Τόσκας είπε χαρακτηριστικά:

“Στην Ειδομένη δεν είναι καλή η κατάσταση. Πρέπει να εκτονωθεί. Δεν φτιάξαμε εγκαταστάσεις στην Ειδομένη για να μη δημιουργήσουμε μία κατάσταση τύπου Καλαί. Φτιάξαμε υποδομές για την υποστήριξή τους. Ήδη έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να πάνε στα κέντρα φιλοξενίας. Ο στρατός θα αναλάβει ανάγκες ανθρωπιστικές. Δεν είναι ρεαλιστική η διάλυση 13.000 ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία. Μπορεί να εφαρμοστεί η πειθώ. Όσοι βρίσκονται στα κέντρα, τους ενημερώνουμε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι. Είτε η αίτηση ασύλου, είτε η επιστροφή στην Τουρκία”.

Ωστόσο σήμερα οι μετανάστες που κατέπλευσαν με πλοία στον Πειραιά, αρνήθηκαν να μπουν στα λεωφορεία που θα τους οδηγήσουν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Πιερία.

Πάντως ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στην χθεσινή του συνέντευξη “άδειασε” την προκάτοχό του, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Αρνήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση υπέρ των ανοιχτών συνόρων. “Αυτό που μπερδεύει ο κόσμος είναι θέσεις κινημάτων για ανοιχτά σύνορα τις οποίες είναι πιθανό σε επίπεδο κινημάτων και όχι κράτους να υπερασπιζόμασταν”, επισήμανε. Σχετική άποψη της προκατόχου του, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, διευκρίνισε, ήταν “προσωπική θέση ενός ανθρώπου που ήταν και είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης”.

Για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων που θα μείνουν στην Ελλάδα, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι “στα προηγούμενα 15 χρόνια η κοινωνία ενέταξε περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε ήδη σχολεία για τους μετανάστες, έχουμε προγράμματα ενσωμάτωσης. Αυτή τη στιγμή όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Είμαστε στη φάση να συμμαζέψουμε την κατάσταση”.

Πηγή