Τι θέλει να ξεχνά (ξεχνάμε) ο κ. Στουρνάρας;

Της Κατερίνας Μενεγάτου

Tην κρίση στην Ελλάδα δεν την προκάλεσαν τα μνημόνια, αλλά η αδικαιολόγητα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, κατά πρόσφατη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Ξεχνά ο κ. Στουρνάρας, ή θέλει να ξεχνάμε, ότι εκείνες τις εποχές, έναντι των αυξήσεων στο πλαίσιο της τιμαριθμικής προσαρμογής σε μισθούς και συντάξεις, υπήρχαν εκτός από τις καταχρήσεις των πολιτικών και κομμάτων, τα σκάνδαλα της Ζιμενς, του Χρηματιστηρίου, των Ολυμπιακών Aγώνων, των υποβρυχίων, των εξοπλιστικών, των εθνικών προμηθευτών, του C4I, των ιδιοκτητών ΜΜΕ που ζούσαν εις βάρος της κοινωνίας, λαμβάνοντας δάνεια χωρίς εγγυήσεις, βασιζόμενοι στο αλισβερίσι τους με την εξουσία.

 Επίσης, υπήρχαν το λαθρεμπόριο πετρελαίου, τα αφορολόγητα τσιγάρα, η καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, τα ανύπαρκτα Πόθεν Έσχες, το PSI, κ.α.

Για τον κ. Στουρνάρα δεν υπήρξαν τα παραπάνω οι αιτίες της πτώχευσης της χώρας μας.

Καμία ευθύνη στις πολιτικές που δεν έφεραν ουσιαστική ανάπτυξη, αλλά «φούσκες». Καμία ευθύνη για το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος της η επιχειρηματικότητα ήταν κρατικοδίαιτη. Καμία ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας με πρόνοια να συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον.

Ο κ. Στουρνάρας συνεχίζει: «Ο διάλογος που επικράτησε στη χώρα μας δεν ήταν νηφάλιος και δημιούργησε ψευδαισθήσεις, μάλιστα συνέβαλε στο να μην υιοθετηθεί από την κοινή γνώμη η αναγκαιότητα ριζικών μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η μόνη από τις τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες υπήχθησαν σε μνημόνια, που παραμένει ακόμη σε μνημόνιο. Οι άλλες τρεις έχουν βγει από τα μνημόνια, η Ιρλανδία, μάλιστα, αναπτύσσεται με ρυθμό κοντά στο 8%».

Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις στη γλώσσα των νεοφιλελεύθερων, όπως ο κ. Στουρνάρας, είναι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η συνέχιση των απολύσεων στο Δημόσιο, η θέσπιση της ιδιωτικής ασφάλισης και μια σειρά ανάλογων μέτρων που αποστεώνουν οικονομικά την πλειονότητα των πολιτών.

Γιατί κατά τους νεοφιλελεύθερους οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώσουν το μάρμαρο για να διορθωθούν οι ζημιές που προκάλεσε στην οικονομία της Ευρώπης και όχι μόνο, το αδηφάγο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η καθυστέρηση αυτού του τύπου των μεταρρυθμίσεων φταίει που η Ελλάδα παραμένει στα μνημόνια, ενώ τέσσερις χώρες της ευρωζώνης έχουν βγει από αυτά, μας λέει ο κ. Στουρνάρας.

Αυτό, όμως, που δεν μας λέει, είναι εάν οι πολίτες των χωρών αυτών απολαμβάνουν ξανά να διαβιώνουν με αξιοπρέπεια και να έχουν πίστη ότι με τις πολιτικές που τους επιβλήθηκαν οι ζωές τους θα βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον. Θέμα που κάνει τζίζ… και γιαυτό δεν καταπιάνονται οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί του κονκλαβίου του νεοφιλελευθερισμού.

Οι ζωές των ανθρώπων, όπως του κ. Στουρνάρα που κατέχουν παρόμοιες, ή διαφορετικές θέσεις αξιωμάτων είναι βέβαιο ότι έχουν βελτιωθεί και θα βελτιωθούν περισσότερο στο άμεσο μέλλον-όσο το πολιτικό-οικονομικό σύστημα που στηρίζει θα έχει το πάνω χέρι-.

Το αντίθετο συμβαίνει με τις ζωές των υπόλοιπων θνητών που δεν απολαμβάνουν αξιώματα και δίνουν καθημερινά τη μάχη για να τα βγάλουν πέρα, χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ.

Πηγή