Μήπως ήρθε το τέλος μιας ΕΕ που παράγει μόνο προβλήματα;

Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Θα επιζήσει η Ευρώπη; Κατά την ταπεινή μου άποψη ΟΧΙ και δεν θα επιζήσει όχι βέβαια λόγο του μεταναστευτικού, αλλά γιατί απλά δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Αυτοί δε που μιλούν για διάσπαση ή για μικρότερη Ευρώπη, μάλλον πάσχουν από το σύνδρομο του πεινασμένου που ονειρεύεται καρβέλια.

Η Ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που από οικονομική ένωση θα μετατρεπόταν στις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», θάφτηκε από τα Εθνικά μικροσυμφέροντα, τις Εθνικές Ιδιαιτερότητες (λέγε με Αγγλία-Γερμανία) και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Η Ευρώπη έχει γίνει κάτι που δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα πραγματικό η πρακτικό σκοπό και ενδόμυχα κανείς δεν τη θέλει πια… Απλά κυριαρχεί σε όλους ο φόβος του τι θα γίνει μετά, οι συνέπειες μιας διάλυσης. Οι δομικές και διαρθρωτικές ατέλειες της Ένωσης έχουν υπερκεράσει τα οικονομικά οφέλη που παρήγαγε και ακόμη παράγει σε κάποιο βαθμό.

Η Ένωση πλέον παράγει περισσότερα προβλήματα από οφέλη. Είναι επίσης προφανές ότι η Ένωση βρίσκεται πια σε αδυναμία να διαχειριστεί τον ογκώδη εαυτό της, άρα η μόνη λύση που απομένει είναι η διάλυση της…

Ο θάνατος της Ένωσης δεν θα είναι ούτε εύκολος ούτε χωρίς συνέπειες. Όπως τα περισσότερα διαζύγια θα έχει πολλά επεισόδια και θα είναι αιματηρό και επίπονο. Οι άνθρωποι όμως μετά από ένα διαζύγιο βγαίνουν με πολλές εμπειρίες και συνήθως σοφότεροι.

Η Ευρώπη με την Ιστορία της και τον πολιτισμό της άξιζε καλύτερης τύχης, δυστυχώς όμως οι λαοί της δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και την οδήγησαν σε αποτυχία. Ας ευχηθούμε ότι το αποτυχημένο πείραμα της Ευρώπης θα κάνει σοφότερους αυτούς που σχεδιάζουν αυτού του τύπου τις Ενώσεις ανά τον κόσμο, ώστε να μην επαναλάβουν τα ίδια σφάλματα.

Πηγή