Του Δημήτρη Παπαδημούλη*

Ο ολέθριος πόλεμος στη Συρία και το δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αποτελεί αντικείμενο διαμάχης στο δημόσιο λόγο.

Από τη μία πλευρά, ένα μεγάλο τμήμα της ανάλυσης δεν βάζει στον πυρήνα της συζήτησης το γεγονός πως μόνο ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία θα δώσει τέλος στο ανθρωπιστικό δράμα των προσφύγων, και πως η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων, πρωτίστως των ΗΠΑ και της Ρωσίας, είναι απαραίτητη προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η Τουρκία και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να αποτρέψει την κλιμάκωση του συριακού πολέμου εντός των εδαφών τηςμε την διευθέτηση των Κουρδικού ζητήματος και των πληθυσμών που ζουν τόσο εντός της Τουρκίας, όσο και εντός της Συρίας.

Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας γεννά προκλήσεις, αλλά και αβεβαιότητες και κινδύνους. Είναι βέβαιο ότι η προσέγγιση και ο συνεχής διάλογος ΕΕ και Τουρκίας είναι ένα θετικό βήμα και μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την βελτίωση του υφιστάμενου ελλειμματικού πλαισίου. Η Τουρκία έχει δεχθεί πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διαχειριστεί αποτελεσματικά ζητήματα που άπτονται της παροχής κατάλληλης ιατρικοφαρμακευτικής περίθαλψης, πρόσβασης στην εκπαίδευση και στηναγορά εργασίας, καθυστερώντας την εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων πάνω σε αυτά τα πεδία, στα οποία και θα κατευθυνθεί η χρηματοδοτική ενίσχυση της ΕΕ.           

Αναφορικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις και την διασφάλιση ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα τυγχάνουν κατάλληλης μεταχείρισης σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την ΕΕ. Αυτές οι σχέσεις εμπιστοσύνης θα προέλθουν μέσα από τον σεβασμό όλων των διεθνών συμβάσεων, συμπεριλαμβάνων εκείνων των ρυθμίσεων που αφορούν την ελευθερία του Τύπου.

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στα νοτιοανατολικά της σύνορα που έχει στοιχίσει τον θάνατο αμάχων, τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, την στρατιωτικοποίηση της περιοχής. Τα ζητήματα αυτά δεν αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου, ωστόσο βρίσκονται πάντα στην κορυφή της αντζέντας, ειδικά από την στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί ως ισότιμο μέλος στην ΕΕ.   

Παράλληλα, η Τουρκία πρέπει επιτέλους να καταπολεμήσει τα δίκτυα των διακινητών που πλουτίζουν εις βάρος απελπισμένων ανθρώπων και να μειώσει τις προσφυγικές ροές. Όσο δεν προβαίνει στην υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων, η πρόσφατη συμφωνία χάνει την ισχύ της και η επιφυλακτικότητα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα αυξάνει.    

Σε αυτό το ευαίσθητο περιβάλλον, η Ελλάδα και η Τουρκία κάνουν προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας ειλικρινούς συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή μπορεί να είναι παραγωγική και αποτελεσματική από τη στιγμή που και οι δύο χώρες δείχνουν αλληλεγγύη και προσήλωση στην διαχείριση των τεράστιων προσφυγικών ροών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σεβόμενες τις αποφάσεις και αποφεύγοντας την ανάληψη μονομερών δράσεων.

Στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας, η Ελλάδα θα συνεπικουρεί την Τουρκία στο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών, και η Τουρκία από την πλευρά της θα πρέπει να τους προστατεύει βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ενέργεια που δεν θα σέβεται την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, αναγνωρίζοντας πάντα ότι η παρούσα συμφωνία θα πρέπει να μελετηθεί εις βάθος, να παρακολουθείται η εφαρμογή της, και να βελτιωθεί.   

*Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ