Τα γερμανικά ΜΜΕ δεν ήταν αντικειμενικά για την Ελλάδα

Δεν ήταν λίγες φορές που κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα γερμανικά ΜΜΕ πυρπολούσαν το κλίμα με προκλητικά δημοσιεύματα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αυτά τα δημοσιεύματα αποδείχθηκαν έως και αναληθή. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει έρευνα του ιδρύματος Χανς-Μπέκλερ που υποστηρίζει ότι η ενημέρωση των γερμανικών ΜΜΕ για την ελληνική οικονομική κρίση συχνά δεν ήταν αντικειμενική και υπήρξε επιφανειακή, ενώ τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης παρουσιάστηκαν κυρίως με αρνητικό τρόπο.

Όπως γράφει στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα του Βερολίνου Tagespiegel, επιστήμονες του πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ εξέτασαν συνολικά 1.142 δημοσιεύματα διαφόρων γερμανικών εφημερίδων (Die Welt, Bild, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung και Tageszeitung, καθώς και της ηλεκτρονικής σελίδας Spiegel Online) του πρώτου εξαμήνου του 2015 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων δεν αναλύθηκε ικανοποιητικά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αρθρογράφοι ασχολήθηκαν πρωτίστως γενικά με το πρόγραμμα βοήθειας, καθώς επίσης και με το παρεπόμενο θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε πολλά άρθρα τα προς ανάλυσιν θέματα δεν κατονομάζονταν σαφώς, ενώ αντιθέτως γινόταν λόγος πολύ συχνά για ενδεχόμενο Grexit ως πιθανή συνέπειά τους. Σε βάθος ανάλυση περιείχαν μόνο λίγα άρθρα, κατά τους συντάκτες της έρευνας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 26% των άρθρων περιείχε γνώμες και οι αξιολογήσεις των ίδιων των συντακτών και στο 45% των περιπτώσεων οι δημοσιογράφοι τοποθετούνταν αρνητικά απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Μόνο το 16% εκφράσθηκε θετικά και το 39% ουδέτερα.

Στη εφημερίδα Bild δεν βρέθηκε ούτε ένα άρθρο το οποίο να περιέχει κάποια θετική τοποθέτηση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.

Στην εφημερίδα Die Welt τα αρνητικά άρθρα ανέρχονταν σε 60%, στην Süddeutsche Zeitung σε 49%, στο Spiegel Online 35%, και στην Frankfurter Allgemeine Zeitung σε 33%.

Η αριστερή-εναλλακτική Tageszeitung ήταν η μοναδική εφημερίδα της έρευνας στην οποία τα αρνητικά και θετικά άρθρα για την ελληνική κυβέρνηση ανέρχονταν στο ίδιο ποσοστό (23,9%).

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung υπερίσχυαν τα ουδέτερα άρθρα.

Ποιοτικά δημοσιογραφικά κριτήρια όπως η ισορροπημένη προσέγγιση και η ουδετερότητα δεν ελήφθησαν ιδιάιτερα υπόψη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Πηγή