Νέο ρήγμα στις σχέσεις ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκο Φίλη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στο μήνυμα του κ. Φίλη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου γίνεται αναφορά ενός «νέου έθνους» με την επανάσταση του 1821.

«Στα χρόνια πριν από την Επανάσταση υπήρξε μια έκρηξη ενδιαφέροντος για το σχολείο και για το βιβλίο. Ακόμη και μικρές, απομονωμένες, ορεινές ή νησιωτικές κοινότητες, με τους πενιχρούς οικονομικούς τους πόρους, αναζήτησαν δασκάλους, συντήρησαν σχολεία, δημιούργησαν βιβλιοθήκες. Αλλά και αυτοί που έδωσαν το περιεχόμενο ιδεών του καινούργιου έθνους, από τον Κοραή έως τον Καποδίστρια – και παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές – στην ανάπτυξη της παιδείας συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και αφιέρωσαν τις δραστηριότητές τους. Η εκπαίδευση υπήρξε ο μοχλός με τον οποίο η κοινωνία μας αναδύθηκε στη χορεία των εθνών της σύγχρονης Ευρώπης. Μοχλός και κινητήρια δύναμη, τόσο πριν, όσο και έπειτα από την Επανάσταση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Οι συγκεκριμένες αναφορές πυροδότησαν την έντονη αντίδραση του βουλευτή των ΑΝΕΛ. Δημήτρη Καμμένου ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας «προκλητικό και ανιστόρητο» και δηλώνει ότι ο κ. Φίλης επιχειρεί να αλλοιώσει την ιστορία: «αλλοιώνει την Ιστορία και -γιατί όχι;- πολύ σύντομα θα εκδίδει νέα βιβλία στα σχολεία με προσωπικές ιστορικές του εκτιμήσεις για το πώς εξελίχθηκαν τα ιστορικά γεγονότα» και συνεχίζει:

“Προφανώς ο κ. Φίλης έχει μπερδέψει τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους με τη δημιουργία Έθνους και όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο ιστορικός και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος ¨Υποπτεύομαι ότι ο άνθρωπος αυτός προετοιμάζει το έδαφος για μια νέα Τουρκοκρατίᨔ δηλώνει χαρακτηριστικά.