Το νέο ντοκυμαντέρ 6 επεισοδίων του National Geographic, με κεντρικό “πρωταγωνιστή” τον Morgan Freeman 

To 2003 o Morgan Freeman υποδύθηκε το ρόλο του Θεού στο «Bruce Almighty» και αν και δεν ήταν αυτή η ερμηνεία που του χάρισε το Όσκαρ, κατάφερε να κερδίσει το κοινό και να γίνει ο «καλύτερος Θεός» στην ιστορία του κινηματογράφου. Ίσως όχι τυχαία λοιπόν ο 79χρονος ηθοποιός από το Τενεσί των ΗΠΑ θέλει τώρα να μας πάρει από το χέρι και να τον ακολουθήσουμε σε ένα ταξίδι ανά τον κόσμο και σε μια αναζήτηση του Θεού και της Ιστορίας του. Αν τον ακολουθήσετε βέβαια θα διαπιστώσετε πως αυτή περιήγηση ανά τον κόσμο μοιάζει τελικά περισσότερο με μια εσωτερική αναζήτηση του ίδιου μας του εαυτού…

morgan freeman

Το ταξίδι ξεκινά 3 Απριλίου με την προβολή του πρώτου από τα έξι επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για το National Geographic Channel υπό τον τίτλο «Τhe Story of God».

Για τη δημιουργία της σειράς που θα προβληθεί σε 171 χώρες και σε 45 γλώσσες, οι συντελεστές επισκέφθηκαν 7 χώρες και περί τις 20 πόλεις ανά τον κόσμο. Η πνευματική αναζήτηση ξεκινά από το 7.500πΧ -σε χώρους ανασκαφών του Νεολιθικού οικισμού Τσαταλογιούκ στην Τουρκία- και καταλήγει το 2015 σε ένα εργαστήριο όπου δοκιμάζονται τα όρια μεταξύ επιστήμης και θρησκείας με τον Freeman να ρωτά έκπληκτος: «Δηλαδή μπορούμε να ζήσουμε για πάντα κάνοντας download τον εγκέφαλό μας;».

morgan freema

Ενδιάμεσοι σταθμοί η Ιερουσαλήμ και το Βατικανό, οι ναοί των Μάγια στη Γουατεμάλα και οι πυραμίδες της Αιγύπτου, ο Γάγγης Ποταμός στην Ινδία και βουδιστικά μοναστήρια κα. Όλα σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα «μεγάλα ερωτήματα»: πως δημιουργήθηκε ο κόσμος και ο άνθρωπος, τι είναι τελικά ο Θεός, τι είναι το Κακό, υπάρχει κάτι μετά τον θάνατο. Και μέσα βέβαια από αυτό το ταξίδι ο τηλεθεατής λαμβάνει ένα πλήθος πληροφοριών από διάφορους τομείς των επιστημών (αρχαιολογία, σύγχρονη ιστορία, θρησκειολογία κλπ) ενώ γνωρίζει άλλους πολιτισμούς και θρησκείες, κάτι που ήταν και ο στόχος των παραγωγών. Να φέρουν δηλαδή πιο κοντά ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και να βοηθήσουν στην έναρξη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου «για ιδέες και αξίες που μοιραζόμαστε και όχι που διαφωνούμε».

Όσο για τον παρουσιαστή; «Σε κάποια μέρη βρήκα απαντήσεις ενώ άλλα μου δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα. Το κοινό όμως σε όλη αυτή τη διαδρομή, είναι πως όλοι θέλουμε να νιώθουμε πως είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου από εμάς. Εάν υπάρχει κάτι που έμαθα είναι πως σίγουρα είμαστε». Όπως δήλωσε, και θα δούμε και στο ντοκιμαντέρ, συμμετείχε σε σειρά θρησκευτικών τελετών, όπως στο κάλεσμα σε προσευχή από τέμενος στο Κάιρο, σε μαθήματα διαλογισμού από ιερέα βουδιστή ενώ δέχθηκε ακόμη να γίνει και το υποκείμενο επιστημονικού πειράματος…

Τι του έμεινε περισσότερο απ’ όλα αυτά; «Κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον που δεν γνώριζα είναι πως η μετενσάρκωση είναι δεσμευτική. Είσαι δεμένος στη Γη, δεμένος στη σωματική του υπόσταση. Θα πρέπει να συνεχίσεις να επιστέφεις μέχρι να τα κάνεις όλα σωστά. Αλλά μόλις τα καταφέρεις…Αυτό ήταν. Τελείωσες! Όταν όμως ήμασταν στο Βαρανάσι, την ιερότερη πόλη κατά μήκος του Γάγγη στην Ινδία, μάθαμε πως υπάρχει μια παρακαμπτήρια. Μπορείς να πας στο Βαρανάσι και να πεθάνεις εκεί και να αποτεφρωθείς στον ποταμό και…τέλος! Αυτό ήταν, τελείωσες! Δεν χρειάζεται να επιστρέψεις ξανά. Οπότε ξέρετε που θα πάω εγώ!», αναφέρει σε συνέντευξή του στο National Geographic.

morgan freema

Ο ίδιος αποτελεί ένα σημαντικό ατού για την σειρά ντοκιμαντέρ αφού ως παρουσιαστής και αφηγητής -όπως θα δείτε και εσείς στο trailer αλλά και σε μικρά αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ που έχουν κυκλοφορήσει- είναι καταπληκτικός! Η καθηλωτική φωνή του, η αίσθηση ηρεμίας και βαθιάς σοφίας που αποπνέει σε συνδυασμό με τη φυσική περιέργεια που φαίνεται να έχει κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων που διεξάγει, φαίνεται να τον καθιστά ιδανικό για τον «ρόλο». Η δε παρουσία τoυ δένει αρμονικά με την εξαιρετικής αισθητικής φωτογραφία και σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ- πάντα στα υψηλά στάνταρτς του National Geographic- ενώ εγγύηση για το περιεχόμενο από επιστημονικής πλευράς αποτελεί η πλειάδα αρχαιολόγων, θρησκειολόγων, ερευνητών κλπ που συνδράμουν πίσω από τις κάμερες αλλά και μπροστά από αυτές.

Το National Geographic Channel είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης ενώ στην αντίστοιχη ιστοσελίδα στα ελληνικά μπορείτε να περιηγηθείτε στο υλικό που υπάρχει για το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Μεταξύ αυτών εξαιρετικές φωτογραφίες και ένας οδηγος-trailer για το κάθε επεισόδιο.

morgan freeman
Τα έξι επεισόδια καταπιάνονται με τα εξής ζητήματα:

 

 

  • Δημιουργία. Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των θρησκειών σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου και πως «συγκρούονται» με την επιστημονικές θεωρίες για τον κόσμο. Πχ θα ακούσετε ιερέα της Καθολικής Εκκλησίας να επιχειρηματολογεί λέγοντας πως το Big Bang δεν είναι η στιγμή της Δημιουργίας αφού…δεν ξέρουμε τι υπήρχε πριν από αυτό.
  • Ποιος είναι ο Θεός. Πως η αντίληψη για τον Θεό επηρεάζει την εξέλιξη του ανθρώπου μέσα στον χρόνο; Είναι μόνο μια ιδέα και εάν ναι μπορούμε να βρούμε αποδείξεις της θεϊκής του παρουσίας στο μυαλό μας; Στο βίντεο που ακολουθεί δεκάδες πολίτες ανά τον κόσμο απαντούν σε αυτή την ερώτηση. Μεταξύ των οποίων και Έλληνες στα γυρίσματα που έγιναν στο Σύνταγμα.
  • Κακό. Ποια είναι η ρίζα του και πως η αντίληψη που έχουμε για αυτό έχει εξελιχθεί μέσα στις χιλιετίες; Είναι το «κακό» κάτι το…πραγματικό; Μήπως η γέννηση των θρησκειών είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάγκη μας να το ελέγξουμε ή με την ανάγκη μας να πιστέψουμε πως μπορεί να ελεγχθεί;

  • Θαύματα. Είναι αληθινά; Για πολλούς πιστούς τα θαύματα είναι θεμέλιος λίθος της πίστης ενώ άλλοι θεωρούν πως είναι απλά γεγονότα στα οποία το μυαλό μας αποδίδει ένα θεϊκό μήνυμα. Η πίστη στα θαύματα, όπως και εάν τα ορίζουμε μπορεί όμως να είναι και αυτό που μας δίνει ελπίδα και μας δίνει τη δυνατότητα να μετατρέψουμε την πιθανότητα σε πραγματικότητα.
  • Tο τέλος του κόσμου. Βίαιες αναταραχές, οργή του Θεού, σκληρή τιμωρία… Είναι τέτοιες οι σκέψεις που κατακλύζουν συχνά των μυαλό πολλών πιστών όταν σκέφτονται την ώρα της Αποκάλυψης. Μήπως όμως αυτή η εικόνα που έχουμε για την Αποκάλυψη αντιστοιχεί απλά και μόνο σε γεννήματα της φαντασίας ανθρώπων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν σε περιοχές της Ανατολής που οι ταραχές ήταν μια πραγματικότητα και η ανάγκη για τιμωρία του «κακού» ήταν μια αναγκαιότητα; Μήπως η Αποκάλυψη δεν έχει σχέση με την οργή, τη βία και την τιμωρία αλλά με διαδικασίες πολύ πιο εσωτερικές;
  • Ανάσταση.Πως αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε η πίστη στην μεταθανάτια ζωή και πως αυτή επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε; Τώρα που η επιστήμη κάνει τόσο μεγάλη πρόοδο μήπως βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια επιστημονικής φύσεως ανάσταση;

(Παραγωγός: Revelations Entertainment για το National Geographic Channel. Executive producers: για την Revelations Entertainment: Morgan Freeman, Lori McCreary, James Younger και για το National Geographic Channel, Michael J. Miller)

HuffingtonPost.gr