Απασφάλισε η «βόμβα» του προσφυγικού και απειλεί.

Εντείνεται η ανησυχία για τα φαινόμενα συγκρούσεων σε κέντρα και καταυλισμούς που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες σε όλη τη χώρα, καθώς οι βίαιοι διαπληκτισμοί μεταξύ διαφόρων ομάδων είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Η κατάσταση τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, ενώ μόνο προχθες σε πεδίο μάχης μετατράπηκε κέντρο κράτησης στο Χαλκειό στη Χίο, μετά από συμπλοκή Αφγανών και Σύριων, με αποτέλεσμα δύο άτομα να μαχαιρωθούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε κεφάλι και πόδια. Παράλληλα, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στο hotspot καθώς και στο ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου -με τη ζημιά να φθάνει τα 30.000 ευρώ- οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από το κέντρο. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου έχει ζητήσει ήδη από την Αθήνα συνδρομή με διμοιρία ΜΑΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό. Χθες μάλιστα κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου. Η κατάσταση φορτίστηκε επικίνδυνα όταν 500 πρόσφυγες και μετανάστες έκοψαν τα συρματοπλέγματα στο hot spot και πεζή κατευθύνθηκαν στο λιμάνι.

«Ηλεκτρισμένη» είναι και η ατμόσφαιρα στους δύο μεγάλους πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων, στην Ειδομένη και στον Πειραιά, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παραμένουν 11.318 και 5.377 άνθρωποι, αντίστοιχα. Συνολικά στη χώρα, ο αριθμός των προσφύγων ? μεταναστών ανέρχεται σε 52.046 άτομα (στοιχεία Παρασκευής).

Οι εκπρόσωποι τόσο των ΜΚΟ όσο και των αρχών εκφράζουν φόβους ότι τα επεισόδια μπορούν να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή, σημειώνοντας ότι η κούραση, η απογοήτευση των προσφύγων και οι εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ τους αποτελούν εύφλεκτο υλικό. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του OHE για τους Πρόσφυγες, η οποία χθες με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «οι συνθήκες για τους πρόσφυγες επιδεινώνονται στην Ελλάδα», σημειώνοντας τους τραυματισμούς μετά τις συμπλοκές σε κέντρα στα ελληνικά νησιά. «Και στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι συνθήκες σε Πειραιά και Ειδομένη είναι ζοφερές, και ο κίνδυνος πανικού και τραυματισμού σε αυτά τα σημεία και άλλού είναι υπαρκτός», τόνισε.

Σύμφωνα με την Αρμοστεία «χρειάζεται επειγόντως περαιτέρω υποστήριξη από την Ε.Ε. για συνδρομή των ελληνικών υπηρεσιών ασύλου στην καταγραφή και επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου». Η εκπρόσωπος της Αρμοστείας κάλεσε επίσης να υπάρξουν «δικλίδες ασφαλείας» πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε., εξαιτίας «των σοβαρών κενών και στις δύο χώρες».

Χθες πάντως συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου που κυρώνει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας με προτεραιότητα τις ενέργειες για την αποσυμφόρηση της Ειδομένης και του Πειραιά, με στόχο να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ειδικά για τον Πειραιά, στόχος είναι το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα των εντάσεων και υπάρχουν σκέψεις, κάποιες μετακινήσεις από τον Πειραιά να γίνονται με βάση την εθνικότητα.

Αναφέρθηκε και η εφαρμογή της συμφωνίας, ως προς το σκέλος των επανεισδοχών, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θέτει ως αδιαπραγμάτευτο κριτήριο την τήρηση της διεθνούς και της ελληνικής νομιμότητας. Επίσης, συζητήθηκε η επιτάχυνση της παρακολούθησης της πορείας των υποδομών, των επιτροπών ασύλου, με στόχο να γίνεται με πληρότητα η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και να αποδίδεται αποτέλεσμα, χωρίς να παραλείπονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με τήρηση της διεθνούς και ελληνικής νομιμότητας και χωρίς να παραβιάζονται δικαιώματα.

Στον αέρα ξανά το σχέδιο επαναπροώθησης στην Τουρκία

Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο για την επαναπροώθηση των μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία, κατηγορώντας την Άγκυρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως οι συνθήκες παραμονής των προσφύγων στην Ελλάδα επιδεινώνονται. Πηγές της Κομισιόν επισημαίνουν ότι ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει εμπλοκή στην επαναπροώθηση των 500 μεταναστών η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου. Με βάση τις ίδιες πηγές, είναι σε εξέλιξη σχετικές διαβουλεύσεις με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενώ εμπειρογνώμονες των Βρυξελλών βρίσκονται στην Τουρκία, επιβλέποντας εάν η Άγκυρα υλοποιεί τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνησίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι τουρκικές αρχές συγκεντρώνουν Σύρους πρόσφυγες σε ομάδες περίπου των 100 ατόμων -περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών- και τους επαναπροωθούν με τη βία στη χώρα τους, σχεδόν σε καθημερινή βάση από τα μέσα Ιανουαρίου. Όλες οι εξαναγκαστικές επιστροφές στη Συρία είναι παράνομες, βάσει της τουρκικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας.

Πηγή