Έφτασε η ώρα της κρίσεως για τα “κόκκινα” δάνεια

Tης Νένας Μαλλιάρα

Στην ώρα της κρίσεως πλησιάζουν τα “κόκκινα” δάνεια.
Με την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και “Θεσμών”, όπου η μεν πρώτη επιδιώκει σταδιακή απελευθέρωση των πωλήσεων δανείων σε funds και αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση για πωλήσεις και ενήμερων δανείων, η δε δεύτεροι απαιτούν ευρείες πωλήσεις με εξαίρεση μόνο για δάνεια πρώτης κατοικίας και αυτά υπό αυστηρές προϋποθέσεις, η “μάχη” για τα “κόκκινα” δάνεια προβλέπεται μέχρι… τελευταίας ρανίδος.
Για να υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης συνολικά, χωρίς εξαίρεση του θέματος των “κόκκινων” δανείων, θα πρέπει η διάσταση απόψεων των δύο πλευρών να γεφυρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Το βασικό “κατευθυντήριο” δεδομένο της διαπραγμάτευσης, πάντως, είναι ο όγκος των “κόκκινων” δανείων, τα οποία κινούνται πλέον στα 115 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το ήμισυ των συνολικών δανείων των τραπεζών.
Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις τραπεζιτών, το Capital.gr έχει αναφέρει την προοπτική τα “κόκκινα” δάνεια να αποσπαστούν από την φάση αυτή της διαπραγμάτευσης και να συζητηθούν λίγο αργότερα. Μέχρι στιγμής, πάντως, η κυβέρνηση αρνείται την προοπτική να “σπάσει” η διαπραγμάτευση και υποστηρίζει ότι όλα τα μέτωπα θα έχουν κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου.
Για τους ληξιπρόθεσμους δανειολήπτες που ετοιμάζονται να λάβουν την τρίτη και “φαρμακερή” επιστολή από τις τράπεζες με την οποία θα μπορούν να κριθούν ως μη συνεργάσιμοι και να ξεκινήσουν εναντίον τους αναγκαστικά μέτρα, τα δεδομένα έχουν ως εξής:
Μέχρι τις 15 Απριλίου ισχύει η απαγόρευση πωλήσεων “κόκκινων” στεγαστικών, καταναλωτικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και δανείων με εγγύηση του Δημοσίου.
Για τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και τα στεγαστικά εκτός πρώτης κατοικίας, οι πωλήσεις επιτρέπονται (και μάλιστα ακόμα και αν ο δανειολήπτης έχει περισσότερα δάνεια που εξυπηρετεί κανονικά και μεταξύ αυτών βρίσκεται και δάνειο μη εξυπηρετούμενο) υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) να υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή δόσεων μεγαλύτερη των 90 ημερών
β) ο δανειολήπτης και ο εγγυητής του δανείου να προσκληθούν από την τράπεζα για ρύθμιση της οφειλής εντός διαστήματος 12 μηνών πριν η τράπεζα εκχωρήσει το δάνειο σε τρίτη εταιρεία-fund
γ) η σύμβαση της πώλησης του δανείου να γίνει εγγράφως και να καταχωρηθεί σε δημόσιο βιβλίο, και
δ) να ενημερωθούν για την πώληση, με κάθε πρόσφορο μέσο, οφειλέτης και εγγυητής.
Τα κριτήρια για την προστασία του νόμου Κατσέλη αφορούν:
α) μηνιαίο εισόδημα του δανειολήπτη που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1.159,4 ευρώ για άγαμο, τα 1.972 ευρώ για ζευγάρι, τα 2.448 ευρώ για ζευγάρι με 1 παιδί και τα 1.292 ευρώ για ζευγάρι με 2 παιδιά
β) αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας έως 180.000 ευρώ για άγαμο, έως 220.000 ευρώ για έγγαμο και για 1-3 παιδιά με προσαύξηση κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί.
Ωστόσο, με τη διαπίστωση ότι ο νόμος Κατσέλη έχει αποτελέσει “φωλιά” στρατηγικών κακοπληρωτών, οι δανειστές πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα, εισοδηματικά και περιουσιακά, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν αθροιστικά ώστε να παρέχεται προστασία από την υπαγωγή στο νόμο (π.χ. άνεργος δεν θα δικαιούται προστασίας για την πρώτη κατοικία του εφόσον έχει εισόδημα από άλλη πηγή).
Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να συμπληρωθεί και ο Κώδικας Δεοντολογίας, προκειμένου να αντιστοιχηθούν λεπτομερέστερα οι κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων με τις ρυθμίσεις που θα μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες.

Πηγή: capital.gr