Συνέντευξη τύπου των Υπουργών οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας  

Δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κάλυψης των δεσμεύσεων για εξεύρεση 1% του ΑΕΠ από κάθε τομέα. Τα δύο σχέδια νόμου θα κατατεθούν με τις κανονικές διαδικασίες, με στόχο να ψηφιστούν έως το τέλος του μήνα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Οικονομίας και Εργασίας Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Κατρούγκαλο, «η ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυρίαρχη κυβέρνηση». Πρόσθεσε δε, ότι «είναι σωστό να έχουμε στόχους από το μνημόνιο, είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, αλλά την τελευταία λέξη για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους την έχει η ελληνική κυβέρνηση». Ειδικά για το αφορολόγητο όριο, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.091 ευρώ, αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει staff level agreement (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup έως τις 25- 26 του μηνός για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει «plan Β», είπε ότι «εργαζόμαστε πάνω στην κατεύθυνση ότι θα κλείσει η συμφωνία και όλα τα δεδομένα είναι προς αυτήν την κατεύθυνση». Ενώ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως μεγαλώνει η διαφορά με το ΔΝΤ, το οποίο, κατά τον υπουργό, πιέζει και την ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους (για μεγαλύτερη μείωση στο χρέος).

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17 Απριλίου, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν τα έχουμε σπάσει». Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».