Φεύγουν οι πρώτοι απογοητευμένοι από το Χ.Α.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με ισχυρές απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να βλέπει τελικά ότι το θετικό σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται, με την αβεβαιότητα να επανέρχεται δριμύτερη.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,77% στις 551,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,5 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,17% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 149,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 4,63% στις 39,79 μονάδες.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα χωρίς την πολυπόθητη συμφωνία στις βαλίτσες. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε στις δύο το πρωί ότι κοινή συναινέσει κυβέρνηση και θεσμοί αποφάσισαν την παύση των συζητήσεων, κατανοώντας ότι πλέον ο χρόνος δεν βγαίνει.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, η διακοπή των διαπραγματεύσεων ανέτρεψε το κλίμα που δημιουργούσαν προηγουμένως αρκετά κυβερνητικά στελέχη τα οποία αισιοδοξούσαν για συμφωνία, έστω και μερική, πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ και της παγκόσμιας τράπεζας που λαμβάνει χώρα μεταξύ 15 και 17 Απριλίου.

Πλέον τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται σημαντικά. Η κυβέρνηση κατανοεί πλήρως ότι η διάθεση των δανειστών να επιχειρήσουν συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα θα αλλάξει από τον επόμενο μήνα σταδιακά και θα μειώνεται όσο θα πλησιάζει το δημοψήφισμα για το Brexit.

Επίσης τις επόμενες ώρες -ημέρες θα φανεί αν η κυβέρνηση τουλάχιστον πέτυχε τον ελάχιστο στόχο που είχε θέσει. Δηλαδή να υπάρχει σύγκλιση σε ικανά θέματα ώστε να έχει στα χέρια της ένα χαρτί το οποίο να αποδεικνύει ότι επιχειρεί να θέσει τη συμφωνία σε τροχιά εφαρμογής.

Έτσι, η αγορά βρίσκεται σήμερα σε κλοιό ρευστοποιήσεων, αν και ο ρυθμός των εντολών παραμένει σχετικά χαμηλός. Στο επίκεντρο, φυσικά, βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 7,32%, την Εθνική να είναι στο -5,76%, τη Eurobank στο -4,58% και την Alpha Bank στο -3,93%. Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η Ελλάκτωρ, η οποία σημειώνει απώλειες 3,36%, ενώ στο -3,05% βρίσκεται και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Βιοχαλκο, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil και Aegean. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ και ΜΕΤΚΑ, ενώ προσπάθεια να μην διολισθήσουν σε αρνητικό έδαφος κάνουν οι Λάμδα και Jumbo.

Πηγή