Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου – Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζήτησης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, επί δεκαπέντε περίπου χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την αναγκαιότητα να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Όμως, όσες εργατοώρες και αν καταναλωθούν, όσοι τόνοι μελάνης κι αν χαθούν, δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο λόγος είναι προφανής: όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένωση οικονομική, τα συμφέροντα των κρατών μελών συνέπιπταν ή, εν πάση περιπτώσει, υπήρχε η δυνατότητα να βρεθεί ένας τρόπος αυτά να συγκλίνουν. Από τη στιγμή κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γίνει και πολιτική ένωση, τα συμφέροντα των κρατών άρχισαν να γίνονται αντικρουόμενα. Έχασε η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συνοχή της. Η αλήθεια αυτή απεδείχθη πρόσφατα: προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τσουνάμι των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών, πολλά κράτη έκλεισαν τα σύνορά τους, αδιαφορώντας εάν με αυτό τον τρόπο  καταργούσαν ουσιαστικά τη Συνθήκη Σένγκεν. Και το έκαναν αυτό, διότι αυτό επέβαλε το συμφέρον τους.

Η Μεγάλη Βρετανία επισείει την απειλή του Brexit διότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον της. Ακόμη χειρότερα, η Γερμανία έχει κατορθώσει να κυριαρχήσει σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν κράτη τα οποία αντιδρούν επειδή θίγονται τα συμφέροντά τους. Άρα, λοιπόν, όση καλή θέληση και αν θέλουμε να επιδείξουμε, όση προσπάθεια και αν καταβάλουμε…

(Ο Πρόεδρος διακόπτει τον ομιλητή)