Η Αργεντινή πήρε το πράσινο φως για την έκδοση ομολόγων ύψους 15 δισ. δολαρίων για την αποπληρωμή των πιστωτών της που διατηρούσαν χρέος της χώρας στη χρεοκοπία του 2001.

 

Η απόφαση ήρθε από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης και βάζει τέλος στη μακρόχρονη δικαστική διαμάχη της χώρας με κατόχους ομολόγων που αφενός δεν της επέτρεπε να εκδώσει νέα χρεόγραφα, αφετέρου της απαγόρευε να αποπληρώσει κατόχους υπαρχόντων ομολόγων μετά την αναδιάρθρωση του χρέους.

Η έκδοση των νέων ομολόγων αναμένεται να συμβεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Alfonso Prat-Gay. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης πραγματοποίησαν συναντήσεις με πιθανούς επενδυτές σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Το σχέδιο είναι να ληφθούν οι προσφορές για τα νέα χρεόγραφα τη Δευτέρα, η πώληση να πραγματοποιηθεί την Τρίτη και η αποπληρωμή των τόκων για το παλαιό χρέος που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι, να γίνει ως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, μεγάλο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ήδη από πελάτες των Deutsche Bank, HSBC, JPMorgan και Santader. Αναλυτές της XP Securities είπαν στην εφημερίδα πως δεν θα τους προκαλούσε έκπληξη αν οι εγγραφές καλύψουν ως και τρεις φορές την προσφορά των 15 δισ.

 

Τα νέα χρεόγραφα θα έχουν ορίζοντα ωρίμανσης το 2021, το 2026 και το 2046 και, πάλι σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο θα οριστεί ανάμεσα στο 8 και το 8,25% για το δεκαετές.

Η εξέλιξη είχε προοικονομηθεί εν πολλοίς από την εκλογή του νέου προέδρου Mauricio Macri το Δεκέμβριο που είχε εξαγγείλει αλλαγή πολιτικής σε σχέση με την προκάτοχό του, Cristina Kirchner, η οποία είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τους πιστωτές και αγνοούσε τις αποφάσεις των αμερικανικών δικαστηρίων.

Υπενθυμίζεται πως το 2001, η χώρα είχε κηρύξει στάση πληρωμών για χρέος ύψους 95 δισ δολαρίων, ενώ ακολούθησαν δύο αναδιαρθρώσεις το 2005 και το 2010 όπου πάνω από 9 στους 10 πιστωτές συμφώνησαν σε κούρεμα ύψους περίπου 70%. Ωστόσο, ένα ποσοστό αρνήθηκε και απευθύνθηκε στα δικαστήρια απαιτώντας να πληρωθεί η οφειλή στο σύνολό της.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Wall Street Journal, Financial Times-capital.gr