Θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ στις 23 Απριλίου

Παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο για την Ελλάδα επιχειρεί να κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, καθώς αναμένεται να συναντηθεί την Κυριακή 23 Απριλίου με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Charles Kypchan, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου ότι στη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, ο Kypchan δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την ελληνική οικονομία, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, μια θέση που την έχουν επαναλάβει αρκετές φορές. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και εφεξής στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, πλην όμως η στήριξη αυτή είναι -μέχρι στιγμής- ουσιαστικά σε επίπεδο ρητορικής και άσκησης πιέσεων προς την Ευρώπη και δη την Γερμανία. Ο πρόεδρος Ομπάμα, για κανένα λόγο δεν θα ήθελε να δει στο τέλος την 8ετούς θητείας του, -έχοντας καταφέρει να κλείσει αρκετά μέτωπα στο εξωτερικό- μια έκρηξη στην στην Ελλάδα. Οι πιέσεις στην κοινωνία από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, σε συνδυασμό τώρα και με τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει το προσφυγικό/μεταναστευτικό στην Ελλάδα, αλλά και με την έκρυθμη κατάσταση στην Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια γενικευμένη κρίση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Από την άλλη, η σύνδεση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας με το προσφυγικό, μια σύνδεση που οι Ευρωπαίοι αρνούνται να την αποδεχτούν, φαίνεται ότι αρχίζει να μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης, με τον Ομπάμα να επιδιώκει τη  στήριξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με την εξομάλυνση της κατάστασης στο προσφυγικό. Δεν είναι λίγοι πλέον και οι Αμερικανοί οικονομολόγοι (σε unofficial συζητήσεις τους), που γνωρίζουν πολύ καλά την ελληνική υπόθεση, θεωρούν ότι πρέπει οικονομία και προσφυγικό να αποτελέσουν κοινό μέτωπο για την ουσιαστική αντιμετώπιση των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.        

Πάντως, όπως και να έχει, η αμερικανική στήριξη, έστω και σε επίπεδο ρητορικής, αποτελεί για ακόμη φορά θετική εξέλιξη για την πορεία των συζητήσεων που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.  

Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ Ελλάδος για την οικονομική κρίση και το προσφυγικό