Σήματα για στροφή του Βερολίνου στο χρέος

Της Μαρίας Αδαμίδου

Οσο κι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, παρά τις πιέσεις που δέχεται η Γερμανία από το ΔΝΤ, φαίνεται ότι στο Βερολίνο κάτι «κινείται» και αλλάζει.

Η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται στην αρθρογραφία του γερμανικού Τύπου, και δη του κυβερνητικού στρατοπέδου, που συνήθως αντικατοπτρίζει τις τάσεις που επικρατούν στους κόλπους της κυβέρνησης.
Κι αν μέχρι τώρα το Βερολίνο άφηνε να διαφανεί ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει μια «διακριτική» επιμήκυνση, τώρα μοιάζει να συζητά ακόμη και το θέμα ταμπού, το «κούρεμα», έστω και πίσω από κλειστές πόρτες.
«Η Eυρώπη πρέπει να διαγράψει ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας, διαφορετικά επαπειλείται η επόμενη υστερία για Grexit και η παλιά κρίση δεν πρόκειται να επιλυθεί ποτέ», επισημαίνει η «Suddeutsche Zeitung». Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «έξι χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής κρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν, ιδίως εκείνοι του Βερολίνου. Η καγκελάριος οφείλει να ικανοποιήσει την απαίτηση του ΔΝΤ και αφού η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για το χρέος. Το οφείλουν οι Ευρωπαίοι στον ελληνικό λαό».
Επίσης, ο αρθρογράφος της «Suddeutsche Zeitung» επικρίνει τους Ευρωπαίους πιστωτές, οι οποίοι «επιμένουν από την πλευρά τους σθεναρά στους στόχους τους, αλλά αποκρύπτουν την οικονομική πραγματικότητα», και επισημαίνει ότι «εκτός τούτου οι επιτηρητές των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι μεταξύ τους διχασμένοι. Το ΔΝΤ προτείνει να μειωθούν οι ανέφικτες αναπτυξιακές προγνώσεις προς τα κάτω και να γίνει «κούρεμα» μέρους του χρέους της, αλλά αντιτίθενται οι ευρωεταίροι, ιδίως το Βερολίνο», γράφει. Υπενθυμίζει, δε, ότι τον περασμένο αιώνα έγινε μερικό «κούρεμα» του γερμανικού χρέους τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα να γεννηθεί το γερμανικό οικονομικό θαύμα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και αποφεύγοντας να πάρει η ίδια ξεκάθαρα θέση και αφήνοντας τους Γερμανούς οικονομολόγους να μιλήσουν, κινείται και η συντηρητική «Welt». Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι οικονομολόγοι των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων συγκλίνουν σαφώς στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της και προβλέπουν ότι θα γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αναπόφευκτο

«Το κούρεμα του χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι απλώς αναπόφευκτο», τονίζει στη γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του μακροοικονομικού τμήματος του Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλε (IWH), Ολιβερ Χολτενμέλερ, ο οποίος προσθέτει ότι «προς το παρόν αναβάλλεται απλώς η αντιμετώπιση των προβλημάτων». Το Ινστιτούτο Ifo θέτει εκ νέου το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνους τους υπόλοιπους αναλυτές. «Αμφιβάλλω ότι οι θεσμοί της νομισματικής ένωσης είναι τόσο σταθεροί ώστε να αντέξουν την έξοδο ενός κράτους-μέλους», λέει στη «Welt» ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, οικονομικός επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου (DIW).
Στο μεταξύ, έντονη κριτική ασκεί στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η άλλη μεγάλη εφημερίδα της Γερμανίας, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επίσης συντηρητική, για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ΕΚΤ και της νομισματικής της πολιτικής, υπενθυμίζοντάς του ότι και ο ίδιος συμμετείχε στη διαμόρφωσή της.

Πηγή