Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος
  
Η δράση περίπου 400 ακτιβιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που, σύμφωνα με την καταγραφή της ΕΛ.ΑΣ., συμμετέχουν σε περίπου 60 μη κυβερνητικές (ΜΚΟ) και άλλες οργανώσεις οι οποίες είναι παρούσες στην Ειδομένη προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στις αρχές Ασφαλείας.

 Ελληνες αστυνομικοί εκτιμούν ότι «περίπου το 50% αυτών των ακτιβιστών έχει άγνωστη προέλευση και θολή δραστηριότητα» και μιλούν για «ανεξέλεγκτη κατάσταση την οποία μπορεί μόνο να αποτρέψει η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη προς ελεγχόμενους χώρους. Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος να υπάρξει ως τότε κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή».
 
Στα σύνορα βρίσκονται οργανώσεις όπως η HealthPoint Foundation με ευρωπαίους αλλά και μουσουλμάνους εθελοντές, η SolidariTea με δύο νεαρούς από την Καλιφόρνια που προσφέρουν «τσάι αλληλεγγύης», η Border free και η Chai Team, η γερμανική Dresden-Balkan Konvoi, η Inter European Human Aid Association, που έχει δραστηριοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης με πρόσφυγες, όπως και η ελληνική Μικρόπολις – Κοινωνικός χώρος για την Ελευθερία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
 
Βοήθεια αλλά και μαχαίρια
 
Στο μικροσκόπιο των αρχών Ασφαλείας βρίσκεται η δράση των οργανώσεων μεμονωμένων «εθελοντών» Aid Delivery Mission, Shorba Crew, μέλη των οποίων προσήχθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. τις τελευταίες ημέρες, αλλά και νέας ΜΚΟ με έδρα το Πολύκαστρο η οποία συστήθηκε άρον-άρον από νεαρούς που κατέφθασαν από την Αμερική (με πρωτοστάτρια μια 32χρονη από τη Βιρτζίνια των ΗΠΑ) και τη Νορβηγία και διέθεταν ασυρμάτους με τους οποίους άκουγαν τις συχνότητες των αστυνομικών. Το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζεται σε ομάδα τσέχων ακτιβιστών που είχαν σφαίρες και μαχαίρια αλλά και σε ισπανούς αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν με ομάδα προσφύγων στις επιθέσεις κατά των αστυνομικών της πΓΔΜ.
Την ίδια ώρα η προσοχή της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ εστιάζεται στην παρουσία στα ακριτικά νησιά ισλαμιστικών και τουρκικών οργανώσεων όπως η One Nation, η ΙΗΗ και άλλες, ορισμένες από τις οποίες έχουν συνδεθεί με πολιτικές σκοπιμότητες αλλά και με την υποβοήθηση του ISIS. Ορισμένες από τις ισλαμιστικές ΜΚΟ φέρεται να έχουν παρουσία και από την πλευρά της πΓΔΜ συνθέτοντας ένα επικίνδυνο «μείγμα».
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει την άγνωστη δράση των ΜΚΟ και των επονομαζόμενων «αλληλέγγυων» που έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των περίπου 55.000 προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας – με σημαντική δράση στην ανακούφιση ελλείψει παρουσίας του κράτους αλλά και γι’ αυτό ανεξέλεγκτη κάποιες φορές. Για την πλήρη καταγραφή των ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου έχει συσταθεί ειδική επιτροπή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τις κινήσεις τους σε όλη τη χώρα παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και η Αντιτρομοκρατική από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η ΕΥΠ. Σε σχετικές καταγραφές για τον χώρο της Ειδομένης έχουν προχωρήσει και οι αστυνομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης αλλά και υπηρεσίες αλλοδαπών.
Οι έξι κατηγορίες των ΜΚΟ
 
Οπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., «οι δεκάδες ΜΚΟ που έχουν παρουσία στην Ειδομένη, στα νησιά και αλλού μπορεί να χωριστούν σε έξι κατηγορίες.

Πρώτον, αυτές από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Γιατροί του Κόσμου, Οικόπολις, Praksis και άλλες, από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία αλλά και από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και άλλες, που έχουν ουσιαστική, χρήσιμη και διαφανή παρουσία.

Δεύτερον, υπάρχουν ΜΚΟ “τρίτου” ρόλου που προσφέρουν μικρού βεληνεκούς βοήθεια στοχεύοντας τις δωρεές των ευαισθητοποιημένων πολιτών. Υπερπροβάλλουν μέσω Internet το ελάχιστο που προσφέρουν αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για κατάθεση χρημάτων.
Τρίτη ομάδα είναι κάποιες ΜΚΟ από το εξωτερικό που διέβλεψαν την “πελατεία” των προσφύγων για να πουλήσουν, με το αζημίωτο, στους μετανάστες από σύνδεση Internet ως ασκήσεις γυμναστικής ή και είδη μικρεμπορίου.
Το τέταρτο γκρουπ αρωγών των μεταναστών που χρειάζεται ειδική προσοχή είναι αυτές που φέρεται να χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, από χώρες της Μέσης Ανατολής. Ορισμένες έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με στρατολόγηση ή μεταφορά χρημάτων εν ονόματι του ISIS. Το “όχημα” αυτού του είδους ανθρωπιστικής βοήθειας είχε χρησιμοποιηθεί και ως προκάλυμμα για τη μετακίνηση ευρωπαίων ισλαμιστών στη Μέση Ανατολή.

Ακόμη υπάρχουν τρεις-τέσσερις ομάδες αρωγής προσφύγων από “συλλογικότητες” στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού που επιζητούν “ανοικτά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης” και ενθαρρύνουν κινητοποιήσεις τους σε αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο. Στο πλευρό των προσφύγων βρίσκονται και ομάδες αντιεξουσιαστών από την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία που έχουν επαφές με ορισμένα άτομα του ίδιου χώρου σε Θεσσαλονίκη αλλά και Αθήνα τα οποία έχουν λογική “αρωγής” αλλά και συγκρουσιακή διάθεση. Τον πλέον απροσδιόριστο ρόλο όμως φαίνεται να έχουν οι μεμονωμένοι “αλληλέγγυοι” που συρρέουν από πολλές χώρες του εξωτερικού».

Στο μικροσκόπιο «ανεξάρτητοι εθελοντές»
Το πλέγμα «αλληλέγγυων» και ακτιβιστών

Προβληματισμό προκαλεί στην ΕΛ.ΑΣ. η δράση της οργάνωσης – δεν πρόκειται για ΜΚΟ – Aid Delivery Mission, όπως και άλλων, στις οποίες φέρεται να εντάσσονται ανεξάρτητοι ακτιβιστές και εθελοντές από όλη την Ευρώπη. Η οργάνωση εμφανίζεται στο Διαδίκτυο να δίνει ως μοναδικό μέσο επικοινωνίας ένα ελληνικό κινητό τηλέφωνο, όπως και έναν λογαριασμό τράπεζας στο Αμστερνταμ.
Οπως ανέφεραν σε πρόσφατη ανάρτηση, η οποία αναλύεται από τις Αρχές, «είμαστε ανεξάρτητοι εθελοντές που δεν πληρωνόμαστε για τη δράση μας. Ζούμε είτε στην Ειδομένη είτε σε διπλανά χωριά, όπως το Πολύκαστρο, που απολαμβάνουμε υγιείς σχέσεις με τους ντόπιους, με άλλες ομάδες αλλά και τις επιχειρήσεις. (…) Δύο μήνες πριν, η ομάδα Shorba αποτελούσε τη μόνη πηγή ζεστού φαγητού στα camps και για μια περίοδο μαγείρευε και παρείχε φαγητό σε πάνω από 10.000 ανθρώπους την ημέρα».
Στη συνέχεια οι ανεξάρτητοι ακτιβιστές, αφού καταγγέλλουν την ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους σε βάρος τους, σημειώνουν ότι βοηθούν τους μετανάστες «για την πρόσβαση στο ελληνικό σύστημα ασύλου, για αιτήσεις μετεγκατάστασης και επανασύνδεσης με τις οικογένειές τους», ενώ αρνούνται κάθε συμμετοχή σε υποκίνηση των προσφύγων. Η ίδια οργάνωση ηρνείτο κάθε συμμετοχή στην προ περίπου ενός μηνός προσπάθεια «παράσυρσης» χίλιων προσφύγων για να μπουν στο έδαφος της πΓΔΜ. Σε συνέντευξή του όμως μέλος της οργάνωσης είχε αναφέρει ότι «είχα συνοδεύσει τους πρόσφυγες σε αυτή την κίνησή τους για να μη διατρέξουν κανέναν κίνδυνο».
Οπως σημειώνει ο ειδικός αναλυτής σε θέματα ασφαλείας και συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφαλείας και Αμυνας κ. Ιωάννης Μιχαλέτος«στο “πλέγμα της Ειδομένης” φέρεται να συμμετέχουν αντιεξουσιαστές της πΓΔΜ από την περιοχή του Μοναστηρίου αλλά και μια ομάδα ενός 40χρονου τσέχου ισλαμιστή ακτιβιστή που κινείται στον άξονα Σκοπίων – Θεσσαλονίκης και έχει απασχολήσει κι άλλες φορές τις Αρχές. Πολλοί ιδιώτες που είναι παρόντες στην Ειδομένη ή και σε άλλες περιοχές χρηματοδοτούνται από οργανώσεις αντιεξουσιαστών στην Ευρώπη, από επιχειρηματίες, από ισλαμιστικές οργανώσεις αλλά και από κρατικές υπηρεσίες. Ακόμη έχει διαπιστωθεί ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που εμφανίζονται ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων επιχειρούν να αντλήσουν πληροφορίες από πρόσφυγες για κινήσεις και δράσεις τζιχαντιστών».
 
ΒΗΜΑ