Ο Erdogan αυξάνει τo τίμημα για καλές σχέσεις με το Ισραήλ: πρώτα η φιλία του Καϊρου

Απόδοση-Επιμέλεια: Αριστέα Τσαμαδιά

Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Recep Erdogan έχει εγείρει ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκο-Ισραηλινής συμφιλίωσης. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman, κατά την επίσκεψή του στο Καϊρο, εκμυστηρεύτηκε στον οικοδεσπότη Αιγύπτιο πρόεδρο Abdel-Fatteh El-Sisi ότι ο Erdogan είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα μπορούσε να επανασυνδέσει τη σχέση της Άγκυρας με το Ισραήλ εάν ο Sisi δεν επιδείξει μια περισσότερο φιλική στάση.

Ο βασιλιάς ανέφερε ότι με τη συμφιλίωση με τον Erdogan, ο Sisi θα προλείαινε το δρόμο για μια συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Ιερουσαλήμ, για την οποία έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος στις διμερείς διαπραγματεύσεις. Μέλη της Σαουδικής βασιλικής συνοδείας στο Καϊρο επιβεβαίωσαν την απειλή από την Άγκυρα, ότι αν ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξακολουθήσει να αποδοκιμάζει τον ηγέτη της Τουρκίας και να του δημιουργεί προβλήματα, η Άγκυρα θα προβεί σε αντίποινα με το να θέσει περισσότερα εμπόδια στην επανασύνδεση με το Ισραήλ.

Ως προς αυτό, ο πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu είπε στη συνάντηση της κυβέρνησης την Κυριακή στις 10 Απριλίου ότι «η ειρήνη με την Αίγυπτο είναι πιο δυνατή από ποτέ, και αντέχει παρά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αμφότερες οι χώρες». Συνέχισε λέγοντας ότι «οι δεσμοί ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ επιδρούν θετικά στην εθνική ασφάλεια και των δύο χωρών».

Ο Netanyahu δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς σε αυτές τις «προκλήσεις», αλλά οι πηγές της DEBKAfile πληροφορήθηκαν ότι με αυτές τις δηλώσεις έστειλε ένα μήνυμα στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι το Ισραήλ εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό τη στρατηγική του συμφωνία με τον πρόεδρο El-Sisi παρά τις απόπειρες του Erdogan να υπονομεύσει τις σχέσεις Καϊρου και Ιερουσαλήμ. Τα σχόλιά του επίσης είχαν ως στόχο να ενθαρρύνουν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να αντέξει την πίεση από τον βασιλιά Salman και τους εκβιασμούς από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σε ένα από τα ζητήματα που έχει αρνητική επίπτωση στη σχέση Καϊρου και Riyadh, ο βασιλιάς αρνήθηκε την απόλυτη υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς το χειρότερο εχθρό του El-Sisi, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία πριν από τρία χρόνια με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το ζήτημα του Ισραήλ τέθηκε στο προσκήνιο αναφορικά με το προεδρικό διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου να παραχωρήσει την ιδιοκτησία των διεκδικούμενων νήσων της Ερυθράς Θάλασσας Tiran και Sanafir στη Σαουδικη Αραβία. Αυτά τα νησιά είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας διότι ελέγχουν τις θαλάσσιες μετακινήσεις μέσω του Κόλπου της Aqaba από και προς το Ισραηλινό λιμάνι Eilat και το Ιορδανικό λιμάνι της Aqaba.

Ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Adel al-Jubeir είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή το βράδυ της 10ης Απριλίου ότι η κυβέρνησή του δεν θα προέβαινε σε διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για τα εν λόγω νησιά. Η δέσμευση του βασιλείου συμπεριλάμβανε την αποδοχή της ύπαρξης διεθνών δυνάμεων στα νησιά υπό τους όρους της συνθήκης ειρήνης της Αιγύπτου και του Ισραήλ, ανέφερε. Αναφερόταν στις Multinational Force Observers – κυρίως Αμερικανοί – που έχουν διατηρήσει την παρουσία τους στο νησί Tiran για να ελέγξουν τη δέσμευση της Αιγύπτου να μην διαταράσσει την ελευθερία ναυσιπλοΐας του Ισραήλ μέσω των στενών του Tiran υπό τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας ειρήνης του 1979. Με αυτήν την δέσμευση για τη διατήρηση των διεθνών δυνάμεων «σύμφωνα με τη συμφωνία ειρήνης του Ισραήλ και της Αιγύπτου», η Σαουδική Αραβία υπαινίχθηκε δημόσια ότι εγκρίνει την πρώτη συμφωνία ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και ενός αραβικού κράτους πριν από 37 χρόνια.

Πηγή: http://debka.com/article/25359/Erdogan-raises-price-tag-for-normal-ties-withIsrael-Cairo-amity-first- Μέσω http://icmu.nyc.gr/