Το Οικονομικό Πρόβλημα της Ευρώπης Είναι Πολύ Πέραν του Ελληνικού

Γράφει ο Κάσσανδρος

Οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών χωρών μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών τους, η Προεδρία των ΗΠΑ μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, η Ηγεσία και τα ανώτατα στελέχη του Δ.Ν.Τ,η Ηγεσία και τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ, συναντήθηκαν επί τρείς ημέρες στις ΗΠΑ και συζήτησαν έντονα και αντιπαραθετικά για 3 δις ευρώ του μνημονίου του Ελληνικού προγράμματος.

Ή κάτι δεν πάει καλά με την επικοινωνία μεταξύ τους ή κάτι άλλο συνέβη.
Ο λόγος που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το πρόβλημα άξιζε τρεις μέρες του χρόνου μιας τέτοιας συνάντησης κορυφής είναι ότι συμβαίνουν παράλληλα άλλα πολύ μεγαλύτερα πράγματα που περνούν στις πίσω σελίδες.
Στην Ιταλία για παράδειγμα οι Τράπεζες της έχουν κόκκινα δάνεια 360 δις ευρώ, περίπου το ένα τέταρτο του Ιταλικού ΑΕΠ . Αυτά είναι τα δεδηλωμένα. Όλοι ξέρουν ότι είναι περισσότερα.
Αυτό ο κ. Παντοάν, Υπουργός Οικονομίας προσπαθεί να το λύσει με την δημιουργία ενός Ταμείου κεφαλαίου 5 δις ευρώ το οποίο θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια κατά κάποιον τρόπο. 5 δις για να καλύψουν 360. Αισιόδοξο φαίνεται.
Ακόμη περισσότερο επειδή το Ιταλικό κράτος λόγω του τεραστίου του χρέους δεν μπορεί να συμβάλε,ι το ταμείο αυτό γίνεται κυρίως από “ιδιώτες “. Ποιοί είναι αυτοί οι ιδιώτες; Κυρίως οι ίδιες οι Τράπεζες.
Για παράδειγμα η Τράπεζα Montepaschi που έχει κόκκινα δάνεια 50 δις συμβάλλει 50 εκατομμύρια. Το πρόβλημα λύθηκε !
Το ίδιο συμβαίνει και στην Γερμανία όπου η ναυαρχίδα Διεθνής Τράπεζα Deutsche Bank έχει παράγωγα 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τα οποία ισχυρίζεται ότι κέρδισε 20 δις δολάρια δηλαδή ένα στα χίλια. Τι Καζίνο είναι αυτό;
Επίσης, όπως επισήμως αναφέρεται, η ίδια Τράπεζα πρόκειται να πληρώσει πρόστιμο στις ΗΠΑ για την συμμετοχή της σε καρτέλ το οποίο έκανε παράνομη χειραγώγηση των αγορών χρυσού και αργύρου. Το πρόστιμο θα είναι αποδεκτό από τις ΗΠΑ διότι η Deutsche Bank θα καταδώσει στις Αρχές τα άλλα μέλη του καρτέλ.
Η επιτυχής Πορτογαλία θέλει να κάνει το ίδιο με την Ιταλία για τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών της αλλά δεν βρίσκει καν τους “ιδιώτες “.
Αφήνοντας τις Τράπεζες πρέπει να πάμε σε μία Ευρώπη όπου το δημόσιο ετήσιο έλλειμμα είναι της τάξεως των 400 δις ευρώ αν συμπεριληφθεί η Γερμανία και πολύ μεγαλύτερο αν δεν συμπεριληφθεί.
Το Ευρωπαϊκό χρέος είναι 12,7 τρις ευρώ και αυξάνει.
Το κατά κεφαλή χρέος της Ελλάδας είναι 29.000 ευρώ
Το κατά κεφαλή χρέος της Αυστρίας είναι 35.000 ευρώ
Το κατά κεφαλή χρέος του Βελγίου είναι 37.000 ευρώ για να συγκρίνουμε ιδίου μεγέθους χώρες.
Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ είναι άνω των 19 τρις δολαρίων από 3 τρις το έτος 2000 και αυξάνει ενώ το έλλειμμα τους είναι για το 2015 439 δις δολάρια και θεωρείται χαμηλό σχετικά με άλλες χρονιές.
Η Κυρία Λαγκάρντ προειδοποιεί για τελμάτωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και ο Ο.Ο.Σ.Α προειδοποιεί για πτώση της ανάπτυξης παγκοσμίως.
Όμως κάτι σπουδαίο επιτεύχθηκε στην Ουάσινγκτον το τριήμερο εκείνο. Ρυθμίστηκαν τα επιπλέον 3 δις της Ελλάδας.

 

Πηγή