Τα δύο “κρυφά” σημεία διαφωνίας σήμερα στο Eurogroup

Του Γ. Αγγέλη-capital.gr

Το αναμφισβήτητο στοιχείο ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στη συγκεκριμενοποίηση του μεγάλου πακέτου μέτρων (5,4 δισ. ευρώ), δεν αναιρεί τα δύο “καυτά” σημεία, από τα οποία θα κριθεί η συμφωνία ή η διαφωνία για το χρέος και το επιπλέον πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο θέμα του χρέους οι επιλογές που έχει ετοιμάσει o ESM – και οι οποίες διαφοροποιούνται όσον αφορά στο πού ρίχνουν το μεγαλύτερο βάρος της ελάφρυνσης, δηλαδή στην επέκταση της περιόδου χάριτος ή την επιμήκυνση και εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής – σκοντάφτουν στο “ποιος” θα αποφασίσει γι’ αυτές.

Το Βερολίνο φαίνεται να διαμηνύει, προς όλες τις κατευθύνσεις, αυτό που είχε πεί και στην Ουάσιγκτον ο κ. Schaeuble, οτι δηλαδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις εκλογές του 2017. Και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γερμανία δείχνουν να δικαιολογούν την ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς και τα δύο κυβερνητικά κόμματα βλέπουν τα ποσοστά τους να διολισθαίνουν σταθερά προς όφελος του AfD.

Η εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να βρεθεί, είναι να δομηθεί μία τέτοια “τεχνική” φόρμουλα, η οποία θα μπορούσε να παραμείνει στα όρια ευθύνης του βασικού δανειστή του ESM τουλάχιστον μέχρι αυτό να μπορεί να επαναπροσδιοριστεί, μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Σήμερα, αναμένεται να υπάρξει μία συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό με “πρωταγωνιστή” τον κ. Regling του ESM. Αλλά οι απαντήσεις δεν φαίνεται να είναι εύκολες.

Το δεύτερο “καυτό” σημείο στη σημερινή συνάντηση έχει να κάνει με τη δομή και κυρίως τον χρόνο ενεργοποίησης του μηχανισμού διόρθωσης για το πακέτο των έκτακτων μέτρων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr που είδαν το φως της δημοσιότητας στο “φύλλο” του Κεφαλαίου της περασμένης εβδομάδας, το Βερολίνο ζητά την εγκατάσταση ενός μηχανισμού διόρθωσης, ο οποίος δεν θα περιμένει το 2018 για να ενεργοποιήσει την εφαρμογή των έκτακτων επιπλέον μέτρων. Αλλά θα απαιτεί να εξετάζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του μεγάλου πακέτου (μέρος του οποίου ήταν το ασφαλιστικό και το φορολογικό) και να το ενεργοποιεί συμπληρωματικά σε κάθε αξιολόγηση!

Αυτό αλλάζει τα δεδομένα – εφ’ όσον περάσει – καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε αξιολόγηση, να επεκτείνει το πακέτο των μέτρων που εφαρμόζει, αν οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί και όχι μετά το 2018, όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή του μεγάλου πακέτου. 

Όπως είναι φανερό, μια τέτοια διαδικασία αλλάζει και το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς ανατρέπει τη “λογική” των έκτακτων μέτρων που αρχικά είχε συζητηθεί…

Το θέμα αυτό, όμως, δεν είναι και τόσο καινούργιο, γιατί όπως έγραψε το “Κεφάλαιο”, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κατ’ εκτολήν του κ. Schaeuble από το περασμένο φθινόπωρο, έχει προτείνει την εισαγωγή ενός τέτοιου διορθωτικού μηχανισμού… διαρκείας, ο οποίος θα πρέπει να ελέγχει την αποτελεσματικότητα των μέτρων ανά τρίμηνο και να επιβάλει τα επιπλέον μέτρα…

Σ’ αυτά τα δύο “καυτά” σημεία οι απαντήσεις δεν πρόκειται να είναι εύκολες, πολύ περισσότερο δεν θα είναι εύκολο να περπατήσει η συζήτηση αυτή σήμερα.