Μόνιμοι Εφαρμοστικοί Νόμοι κατευθείαν αντί των γνωστών μας Μνημονίων

Γράφει ο Καθηγητής Γ.Ζουγανέλης

Άλλα κόλπα… Νέες ιδέες…! Και μνημόνια και “κόφτης”!

Σύμφωνα με το δημοσιονομικό σύμφωνο, που είχε υπογράψει ο κ.Παπαδήμος η Ελλάδα όπως και όσες χώρες έχουν συγκεκριμένα προβλήματα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα. Μέχρι τώρα αυτά προέκυπταν μέσα απο υποσχετικά (μνημόνια) και εφαρμόζονταν μετά απο νομοθετήματα (εφαρμοστικοί νόμοι).  Τα νέα μέτρα των ΣΑΝΕΛ δεν καταργούν τα παλαιά μνημόνια, άρα “δεν μπορούν ποτέ να πούν ότι τα καταργούν” αλλά εφαρμόζουν άλλα είδη επιπλέον μέτρων, τα οποία προσθέτουν επιπλέον βάρη στους πολίτες εκτός αυτών που υπάρχουν. Αυτό έγινε για να μικρύνει το πολιτικό τους κόστος και να φανεί ότι η Ελλάδα βγήκε απο τα υπάρχοντα μνημόνια…!

1. Το Μνημόνιο 4 και ο Νόμος του Κόφτη

Το σημαντικότερο καινοτόμο μέτρο που λαμβάνουν οι ΣΑΝΕΛ αυτή τη φορά εκτός αυτών που πρόσφατα έλαβαν και τα οποία θα ισχύουν και αυτά για πάντα, είναι ο λεγόμενος “κόφτης” (από το 2017 και μετά), δηλαδή η αυτόματη επιβολή μέτρων σε δαπάνες που εκφράζονται με συγκεκριμένους κωδικούς στον ετήσιο προυπολογισμό μας, που κάθε φορά περνάει απο έγκριση απο τις Βρυξέλλες. Με το τρόπο αυτό, η χώρα περνάει σε ένα διαρκές Μνημόνιο 4 – μετασχηματισμό των προηγουμένων με ένα νόμο (τον Νόμο του Κόφτη), με τον οποίο ο πέλεκυς θα πέφτει αυτόματα σε όλους πλήν των εφοπλιστών. Αυτό φυσικά είναι κάτι πολύ επικίνδυνο και αντιδημοκρατικό, αφού δεν θα υπάρχει καμμία συζήτηση στη Βουλή για κάθε δαπάνη που αυτόματα θα κόβεται και που θα γίνεται κατευθείαν Προεδρικό Διάταγμα! 

Για το τελευταίο λόγο λοιπόν, έχει σημασία να δούμε αν η αντιπολίτευση θα δεχτεί να βλέπει τα τραίνα να περνούν χωρίς να κάνει τίποτα και κυρίως χωρίς να έχει χρόνο να αντιδράσει!!!

2. Η επίθεση απο τις πολιτικές λάμιες συνεχίζεται

Έχουμε παρατηρήσει ότι στα ΜΜΕ δεν υπάρχει μια σοβαρή βάση συζήτησης γύρω απο το νέο Μνημόνιο 4 και πάνω σε αυτή να κτίζονται απόψεις. Μελετείστε το επόμενο διάγραμμα για να μπορείτε εσείς τουλάχιστον που μας διαβάζετε να αντιλαμβάνεσθε καλύτερα πότε η μπάλα είναι στο γήπεδο και πότε στην εξέδρα.

Είναι πολύ αντιπαραγωγικό να ακούτε ηλιθιότητες χωρίς λόγο. Καλό είναι να βγαίνει και κανένα συμπέρασμα. Να ξέρετε που πατάτε…

Αυτά ισχύουν σύμφωνα μέ όσα είναι γνωστά σήμερα…

3. Θα υπάρξει “κόφτης” απο το 2017 και μετά;

Για να καταλάβουμε αν αυτό μπορεί να γίνει, πρέπει να αντιληφθούμε α) πότε θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ο “κόφτης” και β) τί προβλέπεται για το έλειμμα της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

α) Πότε ενεργοποιείται ο κόφτης;

Λόγοι που να ενεργοποιείται ο κόφτης φαίνονται στο επόμενο διάγραμμα

β) Τι προβλέπεται για το έλλειμα:

Μέ ένα απλό μοντέλο η εξέλιξη του ελείμματος προβλέπεται στο παραπάνω διάγραμμα. H μέση γραμμή συμπεριφοράς του ελείμματος (αρνητικό πλεόνασμα) εκφράζεται απο τη γραμμή 2. Οι γραμμές 1 και 3 είναι οι γραμμές που εκφράζουν την μέγιστη απόκλιση απο τη μέση τιμή (γραμμή 2). Μια σοβαρή κυβέρνηση πρέπει για προληπτικούς λόγους, να υιοθετεί ότι το έλειμμα θα εξελιχθεί σύμφωνα με τη γραμμή 1. Αν εξελιχθεί σύμφωνα με τη γραμμή 3 τότε θα έχουμε τα παληά…

Η ερμηνεία του σημαίνει, ότι κατά μέσο όρο αναμένεται ένα πλεόνασμα κοντά στο μηδέν το 2018. Η έλλειψη σταθερής εξόφλησης του χρέους (συγκεκριμένο ποσό ανά έτος), θα βοηθούσε αν το Ελληνικό κράτος συμπεριφερόταν σαν κράτος, κάτι που δεν βοηθάει την ΕΕ να προχωρήσει σε διαμόρφωση του χρέους όπως θα μπορούσε να κάνει.

Ένα λάθος που κανείς δεν αντιλαμβάνεται είναι, ότι “Χρέος και Μέτρα πρέπει να συζητώνται μαζί” και όχι “πρώτα το ένα και μετά το άλλο”. 

4. Συμπέρασμα

Για το 2017 αναμένονται έξτρα μέτρα ύψους του 7% του ΑΕΠ, δηλαδή μέτρα αξίας 13 δις ευρώ περίπου (7% x 185 δις που είναι το ΑΕΠ του 2015) στη χειρότερη εξέλιξη του ελείμματος και 2%  περίπου (4 δις ευρώ) στην καλύτερη. Πιστεύουμε ότι το έλλειμμα θα κινηθεί ανάμεσα στα 4 και στα 13 δις ευρώ και αυτό σημαίνει “κόφτη” αντίστοιχου ποσού στις δαπάνες, υπο τη προϋπόθεση ότι ο λαός θα συνεχίσει να μην αντιδράει…

Για το λόγο αυτό έχουμε την άποψη, ότι θα έπρεπε απο τώρα να μειωθούν και άλλο οι δαπάνες είτε να αυξηθεί η παραγωγή είτε να φορολογηθούν και οι εφοπλιστές (κάτι που ΔΕΝ απαγορεύει το σύνταγμα). Όλα με το σωστό μέτρο και με το κατάλληλο Πρωθυπουργό (κάτι εκτός Ελλάδας).

Τα μέτρα για το 2016 ελήφθησαν προληπτικά ήδη και τα εκτιμούμε σε άλλες τιμές απο αυτές που ανακοινώθηκαν (πολύ ψηλότερα). Για το 2017, νέα μέτρα θα υπάρξουν μετά τον Απρίλιο αλλά και πιο πρίν με νομοθετήματα.

Υπάρχουν λύσεις αλλά δυστυχώς δεν γράφονται και έτσι είναι το σωστό.

 

Πηγή