Θα χάσει η Χίλαρι τον Λευκό Οίκο, όπως ο Αλ Γκορ το 2000;

 

Του Μάνου Οικονομίδη

Η φυσική αποστροφή που αισθάνεται η Αμερική για τη Χίλαρι Κλίντον, φαίνεται ότι είναι τόσο έντονη, ώστε να οδηγεί τους πολίτες της υπερδύναμης στο να… σκέφτονται (τουλάχιστον) να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προκειμένου να βάλουν και πάλι εμπόδια στο δρόμο της άλλοτε Πρώτης Κυρίας και πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον Λευκό Οίκο.

Η τοξικότητα της Χίλαρι Κλίντον τείνει να προσλάβει μυθικές διαστάσεις. Και επιβεβαίωνεται πλήρως από το γεγονός ότι, ο… γερούλης Γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, της έχει αποσπάσει σε επίπεδο ψήφων περίπου το 47% της κοινωνικής βάσης των Δημοκρατικών.

Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η μάχη του Νοεμβρίου για τον Λευκό Οίκο, θα έχει έντονο τον αυτοπροσδιορισμό της άρνησης. Οι πολίτες δηλαδή θα ψηφίσουν το “μικρότερο κακό”, από τον υποψήφιο που δεν θέλουν. Και η Χίλαρι Κλίντον δυσκολεύεται να γίνεται λιγότερο αντιπαθής από τον ακραίο και αχαλίνωτο Ντόναλντ Τραμπ.

Και κάπου εκεί, εισέρχεται στο κάδρο ο Μπέρνι Σάντερς. Όσοι μπορούν να διαβάζουν λίγο πιο πέρα από τους αριθμούς, είναι βέβαιοι, και το γράφουν στις αναλύσεις τους στις ΗΠΑ, ότι ο κορμός των ψηφοφόρων του Μπέρνι Σάντερς, δεν θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές τη Χίλαρι Κλίντον. Είτε θα απέχει, είτε θα ψηφίσει έναν τρίτο υποψήφιο, αν υπάρξει, είτε… ακόμη χειρότερα, θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο κι αν ο ίδιος ο Μπέρνι Σάντερς ξορκίζει σε όλους τους τόνους ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Και οι ίδιες ακριβώς αναλύσεις, σχολιάζουν με έμφαση ότι, είναι εξαιρετικά πιθανό η Χίλαρι Κλίντον να χάσει το 2016 τον Λευκό Οίκο, όπως περίπου τον έχασε το 2000 ο Αλ Γκορ. Με μια μικρή διαφορά, και μια σκανδαλιστική ομοιότητα.

Το 2000, ο Αλ Γκορ είχε επικρατήσει στη λαϊκή ψήφο, και έχασε την Προεδρία λόγω των εκλεκτόρων… της Φλόριντα, του Τζεμπ Μπους, αδελφού του αντιπάλου του Αλ Γκορ, Τζεμπ Μπους. Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον, εφόσον τελικά ηττηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να έχει χάσει καθαρά, πιθανότατα και με ευκρινή διαφορά, στη λαϊκή ψήφο.

Η… σκανδαλιστική ομοιότητα βρίσκεται στον “τρίτο άνθρωπο”, που ενδεχομένως στερήσει από τη Χίλαρι Κλίντον την Προεδρία. Τον Μπέρνι Σάντερς. Όπως έγινε το 2000 με τον Ραλφ Νέιντερ. Μόνο που, πριν από 16 χρόνια, ο Νέιντερ ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος έφτασε ως το τέλος και μετρήθηκε στην κάλπη, αποσπώντας περίπου 3% από τον Αλ Γκορ.

Σε μερικούς μήνες, τον Νοέμβριο του 2016, ο Μπέρνι Σάντερς δεν θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος. Οι ψηφοφόροι του ωστόσο θα φαντάζουν ανεξέλεγκτοι. Και προπάντων… εχθροί της Χίλαρι. Ίσως αυτό να αρκεί. Και ίσως γι’ αυτό, η πλειοψηφία της “Obama Team”, δηλαδή το επιτελείο-όνειρο που έτρεξε από το 2007 τις καμπάνιες του σημερινού ενοίκου του Λευκού Οίκου, φοβάται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη κερδίσει…

 

Πηγή