Ανακοίνωση του Κρεμλίνου – Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 27 και 28 Μαΐου και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.  Αυτό θα είναι το τέταρτο ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, μετά από αυτά του 2001, 2006 και 2007. 

“Ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα”, πρόκειται να συζητηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

“Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία (…) στο πλαίσιο των εορτασμών το 2016 της χιλιετηρίδας της (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος”.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου ανακοίνωσε οτι ο Πούτιν θα επισκεφτεί εκτός από τη χώρα μας τη Λευκορωσία και  την Κίνα.

Ο πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 27 έως τις 29 Μαΐου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς αυτούς.

“Στις 27 Μαΐου, ελπίζω να επισκεφθώ το όρος Άθως και να παραμείνω εκεί έως τις 29 Μαΐου, εορτάζοντας με τους κατοίκους του Αγίου Όρους και πολυάριθμους προσκυνητές τη χιλετηρίδα από την πρώτη αναφορά σε ένα ρωσικό μοναστήρι στο όρος Άθως”, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Τι θα συζητηθεί

Η Αθήνα επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι οι παραδοσιακές της σχέσεις με τη Μόσχα παραμένουν καλές, μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να έχει και τρίτους αποδέκτες όπως η Τουρκία.

Δεν αναμένεται πάντως κάποια ιδιαίτερη στρατηγική ενεργειακή στροφή προς τη Μόσχα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης που πλέον έχει στραφεί υπέρ της δυτικής πολιτικής σε αυτό τον τομέα, με τρανή απόδειξη την ικανοποίηση που εξέφρασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η στροφή αυτή συντελέστηκε από την Αθήνα -επισημαίνει η εφημερίδα- μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Από τη μεριά της, η Μόσχα έχει ως προτεραιότητα στο μέτωπο της “διπλωματίας των αγωγών” ο αγωγός Nord Stream 2 προς τη Γερμανία και στην υπερκέραση των αμερικανικών αντιδράσεων σε αυτόν μέσω της προσέγγισης με το Βερολίνο.

Πιθανότατα όμως η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε συμπράξεις ιδιωτών με τη ΔΕΗ είτε σε υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είτε για την κατασκευή νέων θα μπορούσαν να ευωδοθούν.

Υπάρχει παράλληλα και το διαχρονικό ρωσικό ενδιαφέρον για το κοίτασμα λιγνίτη της Βεύης, στο πλαίσιο παλιότερων αντισταθμιστικών οφειλών από συμβάσεις παροχής φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ παραμένει ισχυρό όπως φέρεται να είπε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ στην πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αν και αναμφίβολα η περίπτωση είναι πιο περίπλοκη. Η συμμετοχή πάντως των Ρώσων δεν είναι αναγκαίο να είναι άμεση, αλλά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα.

Η διμερής συνεργασία θα μπορούσε να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς, με έμφαση στον τουρισμό καθώς η Αθήνα θα ήθελε μεγαλύτερους ρυθμούς Ρώσων τουριστών. Αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν ζητήματα με την έκδοση βίζας, τα οποία ελπίζεται ότι θα ξεπεραστούν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο πρόεδρο αναμένεται να έχουν συζήτηση και για τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και για το Ουκρανικό όπου η Αθήνα δίνει έμφαση στην προστασία της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.

Πηγές

http://sputniknews.com/politics/20160523/1040077620/putin-visit-greece.html

http://www.amna.gr/articleview.php?id=114892http://www.cnn.gr/news/politiki/story/33056/ti-tha-syzitisoyn-tsipras-poytin-stin-athina