Ο κολοσυρμαθκιά του Έιντα 

 

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη 

Θερίζει  ό,τι έσπειρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα λάθη, την καλή του πίστη, τις ψευδαισθήσεις  και τις ανοχές του.  Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν Εσπερν Μπαρθ Έιντα, συνόδευσε το Μουσταφά Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη για να έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και για να διατηρήσει τη λογική των δυο Προέδρων, σε διεθνή φόρα, όπως άρχισε με το Νταβός. 

Η διεθνής διάσκεψη για την Προσφυγική Κρίση στην Πόλη δεν είχε ως αντικείμενο το Κυπριακό. Και, προφανώς, η απόφαση για τη μετάβαση του Μουσταφά Ακιντζί δεν λήφθηκε εν μία νυχτί. Άρα εφόσον ο Πρόεδρος βρέθηκε προ εκπλήξεως, σημαίνει ότι η μαχαιριά  σε βάρος του και σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε οργανωθεί προ ημερών, πρωτοστατούντος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο ποίος μάλιστα, όπως γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες, αναλαμβάνει δράση για το Κυπριακό. Ιδού, λοιπόν, η δράση του: Η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ισοϋψής συμμετοχή του κατοχικού ηγέτη, προ της συμφωνίας, σε διεθνή φόρα. Με συμμάχους το λάθος του Προέδρου στο Νταβός και την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου περί δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών,  η οποία έχει καταστεί λάβαρο για την Άγκυρα το οποίο περιφέρει παντού.

Ο μεγαλύτερος, όμως, σύμμαχος της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των τουρκικών θέσεων είναι ο κ. Έιντα. Το είχαμε γράψει την Κυριακή. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ έχει κλείσει ανεπιτυχώς τον κύκλο του. Έχει χάσει την αξιοπιστία του και έχει  κάψει το χαρτί του. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Πρόεδρο. Το έχει πράξει και σε επίπεδο ΕΕ όταν είχε μάλιστα καθορίσει ως ημέρα δημοψηφισμάτων την 26ης Μαρτίου ισχυριζόμενος, κατόπιν τουρκικών υποδείξεων, ότι το Κυπριακό ήταν λυμένο. Με αποτέλεσμα να προωθηθεί το άνοιγμα νέων τουρκικών κεφαλαίων και με αφορμή τη Σύνοδο για την  Προσφυγική κρίση τον περασμένο Μάρτιο  ασκούνταν πιέσεις επί του Προέδρου για το άνοιγμα νέων τουρκικών κεφαλαίων αντί να αξιώνεται από την  Άγκυρα η εφαρμογή των  κυπρογενών  της υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν το Εθνικό Συμβούλιο δεν συγκληθεί για να μελετήσει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση θα έρθουν και χειρότερα. Είναι εμφανής η κολοσυρμαθκιά της κουφής, όπως τη σέρνει ο  κ. ΄Ειντα…