Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τα Ναρκωτικά-Δηλώσεις Αβραμόπουλου

 

Τους κινδύνους των ναρκωτικών υψηλής δραστικότητας για την υγεία, τη συνεχιζόμενη εμφάνιση νέων ουσιών και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα χρήσης ναρκωτικών, επισήμαναν σήμερα στη Λισαβόνα οι επικεφαλείς του Ευρωπαϊκού Παρατηρητήριου για τα Ναρκωτικά, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του οργανισμού παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων, από υπερβολική δόση, σε ορισμένες χώρες και τις απειλές που προκύπτουν από τις διαδικτυακές αγορές ναρκωτικών.

«Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ευρώπη διογκώνεται. Η ζήτηση και η προσφορά νέων ψυχοδραστικών ουσιών, διεγερτικών, ηρωίνης και άλλων οπιοειδών συνεχίζουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία. Έχοντας τις γνώσεις αυτές στη διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε να καλούμε τις αρχές των κρατών μελών, τρίτες χώρες, διαδικτυακές εταιρείες και την κοινωνία των πολιτών να εντείνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους για την αντιμετώπισή αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Περίπου 2,1 εκατομμύρια νεαροί ενήλικες (15-34 ετών) αναφέρουν ότι έκαναν χρήση ( έκσταση) MDMA τον τελευταίο χρόνο. Αν και μέχρι πρότινος η χρήση MDMA ακολουθούσε πτωτική πορεία, 9 από τις 12 χώρες, με στοιχεία, αναφέρουν υψηλότερες εκτιμήσεις χρήσης και ενδείξεις ότι η MDMA έχει πάψει να περιορίζεται σε συγκεκριμένους πληθυσμούς χρηστών ή υποκουλτούρες ή σε χορευτικά κλαμπ, αλλά πλέον χρησιμοποιείται από ένα ευρύτερο φάσμα νέων.

«Στη νέα έκθεση επισημαίνονται περιστατικά τοξίκωσης, αλλά και θανάτων που συνδέονται με τη συγκεκριμένη ουσία. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς η MDMA έχει αρχίσει να διαδίδεται και σε μη περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα και με αυξανόμενη διαθεσιμότητα μέσω διαδικτυακών αγορών» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά Alexis Goosdeel. 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ