Τοπικό ρεπορτάζ από την Κρήτη (Χανιώτικα Νέα)

 
Για ανθρώπους και ομάδες που θέλουν να εμφανίζονται ως “υπερορθόδοξοι” έγινε λόγος στην ανοικτή ενημέρωση για τη Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.).
 
Για «μικρόψυχες λογικές» που στρέφονται σε βάρος της Συνόδου και της Εκκλησίας έγινε λόγος χθες σε ανοικτή ενημέρωση στον χώρο του Πολιτιστικού της Μητρόπολης που παρακολούθησε πλήθος κληρικών και λαϊκών. «Είναι εξαιρετική τιμή για την Κρήτη, τα Χανιά και την Ακαδημία, η πραγματοποίηση της Ιεράς Συνόδου» ανέφερε αρχικά ο διευθυντής της Ο.Α.Κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, υπογραμμίζοντας πως «είναι άριστη η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά και ταυτόχρονα πρόθεση επίλυσης των προβλημάτων και αυτό μας χαροποιεί ιδιαί- τερα».
 
Ο διευθυντής της Ο.Α.Κ. τόνισε πως πέρα από τον συντονισμό, την υποδοχή στο αεροδρόμιο βασικό στόχο αποτελεί και να μην γίνει «η εμπορευματοποίηση ενός τέτοιου ιστορικού γεγονότος». Αναφορικά με τις αντίθετες φωνές για τη Σύνοδο που έχουν εκφραστεί τόσο από κλη- ρικούς όσο και από λαϊκούς ο κ. Ζορμπάς σημείωσε πως «δεν με προβληματίζουν οι διαφορετικές φωνές, αλλά οι κακόβουλες φωνές» και αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα σε Αθηναϊκά Μ.Μ.Ε. που όπως σημείωσε «δυστυχώς, αναμεταδίδουν και τοπικοί δημοσιογράφοι ότι στην Ο.Α.Κ. υπάρχουν αποκρυφιστικά σύμβολα άρα και ό,τι γίνεται εκεί θα έχει αποκρυφιστικό χαρακτήρα!» Παράλληλα, έκανε λόγο και για «ανυπό- στατες εικασίες και φήμες που στην ουσία προκαλούνται από βαθύτερες αιτίες.
 
Αναφέρομαι σε ποικίλλα φυλλάδια που κυκλοφορούν στην πόλη και δημοσιεύματα. Κατά τη γνώμη μου οι σπασμωδικές αντιδράσεις των “υπερασπιστών της Ορθοδο- ξίας” αρχικά να αποτρέψουν και στη συ- νέχεια να υποβαθμίσουν τη σημασία της Συνόδου ήταν αναμενόμενες και ουδόλως μπορούν να είναι αποδεκτές. Ολη αυτή η εσκεμμένη παραπληροφόρηση στερείται Ορθοδόξου ήθους, στρέφεται κατά τη ίδιας της Εκκλησίας και φανερώνει τη μικρό- ψυχη λογική κάποιων ανθρώπων που αρνούνται να δεχθούν την αλήθεια».
 
Τέλος ση- μείωσε πως η Σύνοδος έχει μία τεράστια ιστορική δυναμική όχι μόνο για τους Ορθόδοξους πιστούς. Από τη μεριά του ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Ανέστης Κεσελόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά από «αναλήθειες και ψεύδη» που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα σε βάρος της Συνόδου και δήλωσε τη λύπη του που αρκετά απ’ αυτά ακούγονται και αν- θρώπους της Εκκλησίας κάτι που δείχνει έλλειψη ενημέρωσης. Τέλος ο αρχιμανδρίτης π. Β. Γοντικάκης προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους παρέθεσε μία σειρά από κείμενα Αγίων Πατέρων αναφορικά με τη Σύνοδο και τα ζητήματα που θα συζητηθούν σε αυτή. Την εκδήλωση άνοιξε ο μητροπολίτης Κυ- δωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με εισαγωγική τοποθέτηση, ενώ παρευρέθηκε και ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.