Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, στο Μαξίμου

 

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος ομόλογός του, έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.  Στις 13:00 θα υπογραφεί ο Οδικός Χάρτης με τη λειτουργική απεικόνιση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Εν συνεχεία, οι δύο πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ. 

 

«Η Γαλλία συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να βγει από την κρίση» τόνισε χθες σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γάλλος πρωθυπουργός.

«Ήρθα στην Αθήνα λίγο μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και αυτό δείχνει ότι η Γαλλία θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τον ελληνικό λαό», σημειώνει ο κ. Βαλς και προσθέτει: «Η Γαλλία υποστήριξε και υποστηρίζει ένθερμα την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ . Εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για να βγει από την κρίση» υπογράμμισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως χθες βράδυ οι κ.κ. Τσίπρας και Βαλς είχαν την ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση, σε πιο χαλαρό κλίμα, σε δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Γάλλο ομόλογό του, στο Μουσείο της Ακρόπολης. 

Υποδεχόμενος τον κ. Βαλς στο δείπνο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχουμε περάσει έναν μεγάλο και παρατεταμένο χειμώνα και τόνισε ότι είναι καιρός να δούμε το φως στο βάθος. Σημείωσε ότι χρειάζεται προσέλκυση επενδύσεων, έξυπνες ιδέες για να προχωρήσει πιο γρήγορα μπροστά η οικονομία. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ξεπεράσαμε όρθιοι δύο πολύ μεγάλες κρίσεις, την προσφυγική και την οικονομική. Ακόμη, επισήμανε ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί τη χώρα και σημείωσε ότι θα έχουμε ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι, με τους υπολογισμούς να φτάνουν στους 27 εκατ. επισκέπτες, μεταξύ των οποίων, όπως πρόσθεσε, περιμένουμε πολλούς Γάλλους. Σε χιουμοριστικό πνεύμα, είπε ότι θέλει να δει και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν κάποια στιγμή στην Ελλάδα ως τουρίστα, για να απαντήσει ο κ. Σαπέν στο ίδιο κλίμα ότι ο ίδιος δεν έχει αυτό το δικαίωμα, να κάνει διακοπές. 

Νωρίτερα χθες  ο κ. Βαλς είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. 

Αναλυτικά τι είπαν οι δυο άνδρες

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, επιβεβαιώνει την πολύ στενή σχέση συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις χώρες μας. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται κοινές αξίες. Και βρεθήκαμε πολλές φορές στην κοινή ευρωπαϊκή μας διαδρομή, υπερασπιζόμενοι, από την ίδια πλευρά, δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών μας και ένα όραμα για μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή.

Αυτή την κοινή ιστορία, τον κοινό βηματισμό τον συνεχίζουμε και σήμερα. Η κυβέρνησή σας στάθηκε σε πολύ δύσκολες στιγμές  για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, πέρσι το καλοκαίρι, δίπλα μας και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε. Και πιστεύω ότι το γεγονός ότι σήμερα είστε εδώ και επιμείνατε να γίνει αυτή η επίσκεψη, να μην αναβληθεί – παρά τις δυσκολίες και καιρικές δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε αυτές τις μέρες – σηματοδοτεί την αταλάντευτη στάση στήριξης αυτής της κοινής πορείας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά γι’ αυτό και να σας διαβεβαιώσω ότι έρχεστε σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει περάσει πια τις δύσκολες στιγμές της προηγούμενη χρονιάς. Γυρίζουμε σελίδα. Μπορούμε να έχουμε περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον. Τώρα, λοιπόν, πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα της επιστροφής στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Η στήριξή σας σε αυτή τη νέα εποχή θα είναι εξίσου σημαντική με αυτήν που μας παρείχατε την προηγούμενη δύσκολη περίοδο.

Μ. Βαλς

 Αγαπητέ Αλέξη, σε ευχαριστώ για την υποδοχή σου. Στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή είδαμε μια πάρα πολύ ωραία επιγραφή που έλεγε ότι η Σχολή αυτή δημιουργήθηκε σε ένδειξη φιλίας και τιμής προς την αρχαία Ελλάδα και σε ένδειξη φιλίας προς τη σημερινή Ελλάδα. Και νομίζω ότι μετά από  150 χρόνια ισχύουν όλα αυτά.

 Στηρίξαμε την Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη και στηρίξαμε τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις σας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, τις αξίες της , την ιστορία της, με  τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα, για τους Έλληνες που υπέφεραν πολύ από την οικονομική κρίση και για τη Γαλλία, καθώς και για την Ευρώπη. ‘Εχουμε ανάγκη την Ελλάδα. Και τώρα έχει περατωθεί μια περίοδος και θα ανοιχθεί μια περίοδος ανάπτυξης για τις επενδύσει και για τους Γάλλους επενδυτές. Και ελπίζω ότι θα είναι περίοδος ανάπτυξης, ελπίδας και απασχόλησης για όλους τους Έλληνες.

Έχουμε να επεξεργαστούμε  πολλούς φακέλους, από κοινού, για το μέλλον της Ευρώπης. Και ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή και η Γαλλία είναι αλληλέγγυα για να μπορέσουμε  να οικοδομήσουμε ένα πρότυπο ανάπτυξης με βάση τα δικαιώματα των μισθωτών και των πολιτών μας γενικότερα.

Σας ευχαριστούμε για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε και μπορείτε, βεβαίως, και πάλι να υπολογίζετε σε μας.

Η Ελλάδα και η Γαλλία, από κοινού, προχωρούν σε πολλούς τομείς και σε θέματα παιδείας, πολιτιστικά, νεολαίας. Και βεβαίως η επίσκεψή μου θα έχει και τη σφραγίδα της εμπιστοσύνης και της ελπίδας. Σας ευχαριστώ. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βαλς σε Τσίπρα: «Και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη έχουμε ανάγκη την Ελλάδα»