Πρωτοβουλία-σταθμός του Ποντίφικα

 

O πάπας Φραγκίσκος υπέγραψε νόμο του Βατικανού ο οποίος θα επιτρέπει την καθαίρεση επισκόπων οι οποίοι δεν ερευνούν με το επιβεβλημένο ενδιαφέρον κατηγορίες παιδεραστίας σε βάρος κληρικών.

Η είδηση ανακοινώθηκε σήμερα από την Αγία Έδρα, με την επιπλέον διευκρίνιση ότι πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία ανήκει αποκλειστικά και μόνον στον ποντίφικα. Στην τελική φάση της κρίσης σχετικά με την καθαίρεση ή όχι επισκόπων που δεν θα έχουν εξετάσει με το αναγκαίο ενδιαφέρον κατηγορίες παιδεραστίας σε βάρος καθολικών ιερέων, ο πάπας θα πλαισιωθεί από συμβουλευτική επιτροπή, την οποία αναμένεται να απαρτίζουν καρδινάλιοι και άλλοι υψηλόβαθμοι κληρικοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

‘Όπως σημειώνουν οι παρατηρητές, πρόκειται για μια ουσιαστική απάντηση, από μέρους του Φραγκίσκου, σε όσους κατηγόρησαν το Βατικανό, έως τώρα, ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν έπαψε των καθηκόντων τους ιερείς που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία, και πως αντιθέτως, τους προσφέρθηκε ακόμη και ένα είδος συγκάλυψης.

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με το Reuters συνδέεται με την υπόθεση της δολοφονίας ενός εξάχρονου κοριτσιού που σοκαρε την ιταλική κοινή γνώμη το 2014. Το ζήτημα της συγκάλυψης υποθέσεων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης βαραίνει την Καθολική Εκκλησία εδώ και πολλές δεκαετίες. Πολλοί αξιωματούχοι της έχουν κατηγορηθεί οτι έπαιξαν ενεργό ρόλο σε περιπτώσεις τέτοιας συγκάλυψης μεταθέτωντας σε διαφορετικές ενορίες ιερείς που φέρονται οτι εμπλέκονταν. 

Πρόσφατα το ζήτημα αναδείχθηκε έντονα τόσο στη Βρετανία όσο και στην Αυστραλία. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Peter Saunders, ερευνητής σε ζητήματα οικογενειακής βίας που είχε τοποθετηθεί στην Επιτροπή έρευνας περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης από τον ίδιο τον πάπα Φραγκίσκο, απομακρύνθηκε. Ο Saunders, που ως παιδί είχε κακοποιηθεί και ο ίδιος, είχε αναδείξει περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας τόσο στη Βρετανία όσο και στη Χιλή. Σύμφωνα με το Βατικανό δεν του ζητήθηκε να παραιτηθεί, αλλά η αποχώρησή του ήταν προσωπική του επιλογή.

Στην Αυστραλία τον Μάρτιο ο Καρδινάλιος George Pell, μετά από έντονες αντιδράσεις σε καταγγελίες συγκάλυψης περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης που ελαβαν χώρα πολλές δεκαετίες πριν, προσήλθε σε επιτροπή της αυστραλιανής κυβέρνησης και παρείχε αποδεικτικό υλικό για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Το περιστατικό αυτό, αναδείχθηκε διεθνώς πυροδοτώντας τις εξελίξεις.

Ο Ποντίφικας το 2014 δήλωνοντας πως “ο Θεός κλαίει” για τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει. 

Δειτε τη δήλωση στο βίντεο που ακολουθεί.

 

Πληροφορίες από:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ReutersPope condemns pedophilia as details of girl’s death shock Italy

Deutche WellePope sets up way to fire bishops for botching child abuse cases

Daily MailChild abuse campaigner handpicked by the Pope to head up commission into paedophile priests suddenly leaves the Vatican 24 hours after warning the pontiff he has to do more to tackle the issue