Σε συνέχεια ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κατέθεσε για την αλλοίωση του πολιτιστικού χαρακτήρα της Αγιάς Σοφίας από τις τουρκικές αρχές, η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ απηύθυνε επιστολή στην Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα. Irina Bokova, αναδεικνύοντας περαιτέρω το ζήτημα σε διεθνές επίπεδο.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει στην επιστολή της, ότι στο χώρο της Αγίας Σοφιάς, διαχρονικό σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Κωνσταντινούπολη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, θα μεταδίδονται ζωντανά, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού, προσευχές και αναγνώσεις του Κορανίου με αποτέλεσμα η απόφαση αυτή των τουρκικών αρχών ουσιαστικά να αλλοιώνει τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου, μετατρέποντάς τον σε μουσουλμανικό τέμενος.

Δεδομένου, ότι η UNESCO διαφυλάσσει και προωθεί την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία, με τη γνωστοποίηση του θέματος ζήτησα να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να προστατευθεί στο ακέραιο ο ιστορικός χαρακτήρας της Αγιάς Σοφιάς και να παραμείνει ο μουσειακός χώρος ανοιχτός για το ευρύ κοινό.

Επιστολή Ελίζας Βόζεμπεργκ προς UNESCO για την Αγιά Σοφιά

Επιστολή Ελίζας Βόζεμπεργκ προς UNESCO για την Αγιά Σοφιά