Οι ΗΠΑ επέστρεψαν κλεμμένη επιστολή του Κολόμβου στην Ιταλία!

 

Του Γιώργου Λεκάκη

Αν και σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ανακάλυψε την Αμερική… Αν και ξέρουμε πως η ήπειρος δεν ονομάστηκε Αμερική, από κάποιον τυχάρπαστο Αμέρικο… Αν και ξέρουμε πως όλο αυτό ήταν ένα φτιαχτό παραμύθι των γαλαζοαίματων για να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο, να πιουν περισσότερο αίμα, και να πείσουν τους οπαδούς-χειροκροτητές τους για την μεγαλειότητά τους… οι ιστορίες με τον ελληνικής καταγωγής καπετάνιο Χρ. Κολόμβο (με ρίζες από τη Χίο και την Κύμη Ευβοίας) γοητεύον ακόμη, και γίνονται ως και πρωτοσέλιδα στον  διεθνή Τύπο…

Ο Κολόμβος διέπλευσε το γαλάζιο του Ατλαντικού Ωκεανού το 1491. Στο ταξείδι της επιστροφής του, το 1493, έγραψε μια επιστολή, προς τους προστάτες του, το βασιλικό ζεύγος Φερδινάνδου και Ισαβέλλας της Ισπανίας.

Αντίγραφο της επιστολής αυτής, εκλάπη και «δωρήθηκε» στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Αλλά επεστράφη στον νόμιμο ιδιοκτήτη του, την ιταλική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (18 Μαΐου).

«Η διατήρησις αρχείων και χρονικών του παρελθόντος μας, όπως η επιστολή αυτή, είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνον για τους ειδικούς ερευνητάς αυτών, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα στο σύνολό της», είπε ο κ. Dan Ragsdale, αναπληρωτής διευθυντής του Immigration and Customs Enforcement(ICE) των ΗΠΑ.

Ο Ελληνο-Γενοβέζο-Ισπανό-Πορτογάλος καπετάνιος, Χρ. Κολόμβος έγραψε την επιστολή αυτή κατά την διάρκεια της επιστροφής του ταξειδιού του, τον Φεβρουάριο του 1493, στις 10 ημέρες που έμεινε στην Πόλη του Οδυσσέα (Λισαβόνα), μετά την (τάχα) «ανακάλυψη της Αμερικής».

 

Μια κοινή αμερικανο-ιταλική έρευνα, κατέληξε πως η επιστολή του Κολόμβου στην Βιβλιοθήκη Riccardianaείναι πλαστή, κυρίως λόγω της ελλείψεως πρωτοτύπου σφραγίδος της βιβλιοθήκης και των άσχετων προτύπων ραφών

 

Τυπωμένα αντίγραφα αυτής της επιστολής του, σε διάφορες εκδόσεις, εξαπλώθησαν ως «δελτίο ειδήσεων» στον Νέο Κόσμο κι σ’ όλην την Ευρώπη! Περίπου 11 εκδόσεις της δημοσιεύθηκαν (μόνο το 1493) και άλλες 6 αργότερα 1494-1497). Περίπου 80 είναι τα σωζόμενα έως σήμερα αντίτυπα των εκδόσεων αυτής της επιστολής του Κολόμβου.

Η έκδοση είναι γνωστή ως «Plannck- II» από το όνομα του αρχικού  εκδότη της Stephan Plannck, έναν Γερμανό (με καταγωγή από το Πασσάου, 1457-1501) τυπογράφο, που έζησε στη Ρώμη όπου και έκανε περίπου 300 εκδόσεις. Η επιστολή είχε κλαπεί (… άγνωστο πότε!!!) από την Βιβλιοθήκη της Riccardiana της Φλωρεντίας Ιταλίας! Και σαν αν μην έφτανε αυτό, αντικατεστάθη με μια πλαστή! Το πρωτότυπο, εν συνεχεία, «δωρήθηκε» στην Βιβλιοήκη του Κογκρέσσου των ΗΠΑ, τα 2004!.. Μετά την επίγνωση των παραπάνω πληροφοριών (το 2012), τα υπουργείο Εσωτερικών Ερευνών Ασφαλείας Ιταλίας κοινοποίησε την απαίτηση ασκήσεως εφαρμογής του ιταλικού Δικαίου!

Μια κοινή αμερικανο-ιταλική έρευνα, κατέληξε πως η επιστολή του Κολόμβου στην Βιβλιοθήκη Riccardiana είναι πλαστή, κυρίως λόγω της ελλείψεως πρωτοτύπου σφραγίδος της βιβλιοθήκης και των άσχετων προτύπων ραφών.

Συνάμα απεδείχθη πως η επιστολή που κατείχε η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ήταν η αρχική, η αυθεντική «Plannck-II», από την Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας, όταν εμπειρογνώμονες, ανέλυσαν το έγγραφο, με χημικά (χλωρίνη), που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της σφραγίδος της Βιβλιοθήκης Riccardiana.

Ο εισαγγελεύς των ΗΠΑ, Charles M. Oberly, επαίνεσε την κοινή προσπάθεια για την επιστροφή της χειρόγραφης επιστολής «δεδομένης της ιστορικής σημασίας αυτού του εγγράφου. Έγγραφα όπως η επιστολή «Plannck-II» του Κολόμβου, είναι σημαντικής πολιτιστικής αξίας, καθώς παρέχουν ιστορικά στοιχεία για κρίσιμα γεγονότα στην παγκόσμια ιστορία», είπε ο κ. Oberlyστην ανακοίνωσή του. «Σεμνά επιστρέφουμε αυτό το ιστορικό έγγραφο πίσω στην πατρίδα του»…

 

Πηγές: βλέπε επίσης και https://www.justice.govκαι http://www.live-science.com

 

 

Στο καθαρώς ιστορικό κομμάτι της υποθέσεως, ο Κολόμβος έγραψε αυτήν την σύντομη έκθεση σχετικά με τα «νησιά της Ινδίας πέραν του Γάγγη», για ν’ ανακοινώσει τις πρόσφατες «ανακαλύψεις» του και να συγκεντρώσει οικονομική και πολιτική στήριξη για ένα επόμενο ταξείδι. Η πρώτη έκδοση της επιστολής τυπώθηκε στα ισπανικά, στην Βαρκελώνη τον Απρίλιο του 1493. Μέσα σ’ έναν μήνα, ο St. Plannck εδημοσίευσε μια λατινική μετάφραση στην Ρώμη. Χάρις στο έργο του Plannckεδόθη η πίστωσις από τον Φερδινάνδο της Αραγονίας για την υποστήριξη της εκστρατείας. Αλλά παρελείπετο κάθε αναφορά της βασίλισσας Ισαβέλλας. Ο Plannck  τότε εδημοσίευσε σύντομα μια δεύτερη (διορθωμένη) έκδοση που αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ισαβέλλας. Αυτή ήταν η «πολιτική» επιστολή «Plannck-II». Ήταν αυτή η λατινική έκδοσις, που εκυκλοφόρησε ευρέως, για να διαδοθεί η είδησις των ανακαλύψεων του Κολόμβου σ΄ όλη την Ευρώπη και από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια το όνομα της βασιλίσσης!…

Αλλά τα μυστήρια παραμένουν: Πώς και από ποιον εκλάπη η χειρόγραφη επιστολή; Πώς και από ποιον αντικατεστάθη με μια πλαστή; Αυτά δεν γίνονται χωρίς συγκάλυψη εκ των άνω…

Γιατί και ποιος την «εδώρισε» στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ; Με τι αντάλλαγμα;

Όλα είναι ακόμα (τάχα) υπό διερεύνησιν…

Ο Γιώργος Λεκάκης (www.lekakis.com) είναι συγγραφέας.

 

Πηγή