Θα αυξηθεί η δυσαρέσκεια των Ελλήνων επισημαίνει σε σημείωμα της

Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να κατάφερε να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση και αύριο να λάβει το τελικό Ok του ESM για τα 7,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το βάρος των φόρων που θα σηκώσουν οι Έλληνες σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πρόκειται να περάσει ήσυχες μέρες, σημειώνει η Citigroup σε σημερινό της note.

Όπως επισημαίνει, το διοικητικό συμβούλιο ESM θα συμφωνήσει αύριο την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα καταβληθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εντείνονται με το κίνημα “Παραιτηθείτε” να οργανώνει διαδήλωση στην καρδιά της Αθήνας το βράδυ της Τετάρτης, ζητώντας από την κυβέρνηση Τσίπρα να φύγει και να δοθεί τέλος στην δημοσιονομική λιτότητα, προσελκύοντας περίπου 8.000-10.000 ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε την εφαρμογή μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2016-2018, με αρκετές έμμεσες αυξήσεις φόρων να έχουν ήδη ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου.

Κατά την άποψη της Citi, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όπως εκτιμά, η δυσαρέσκεια των Ελλήνων θα αυξηθεί, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας θα επηρεάσουν την οικονομία πιο άμεσα.

“Αμφιβάλλουμε ότι η εκταμίευση της δόσης και η μειωμένη αβεβαιότητα λόγω της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης  θα αντισταθμίσουν πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις του δημοσιονομικού βάρους που θα σηκώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών”, τονίζει.

Όπως προσθέτει, με τη δεύτερη αξιολόγηση που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο 4ο τρίμηνο του 2016, η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ μικρό περιθώριο για… ανάπαυλα.

capital.gr