Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε -ξανά- για «γενοκτονία» των Αρμενίων

 

Ο Πάπας έκανε έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την ίδια αναφορά

Μπορεί το Βατικανό να απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» στην ανακοίνωσή του για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Αρμενία, ωστόσο, το έκανε -ξανά- ο ίδιος ο Ποντίφικας από την Γιερεβάν.

Το Βατικανό αναφέρθηκε στο «Τσιτσερνακαμπέρντ», αποκαλώντας το ως «μνημείο των σφαγών», ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πάπα, προτιμήθηκαν οι εκφράσεις «μεγάλο κακό» και «μεγάλη καταστροφή» έναντι της λέξης «γενοκτονία».

Όμως, ο πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε σήμερα από την Αρμενία τον όρο «γενοκτονία» αναφερόμενος στη σφαγή των Αρμενιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πριν από 100 χρόνια.

Ο Πάπας έκανε έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γιερεβάν, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την ίδια αναφορά.

Πέρυσι τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια ομιλίας τους, ο Φραγκίσκος είχε χρησιμοποιήσει ξανά τον όρο «γενοκτονία», προκαλώντας την οργή της Τουρκίας. Πιο αναλυτικά, μιλώντας από τη βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη ο Πάπας είχε πει πως «τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινη οικογένειά μας βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες» και όπως είχε τονίσει, «η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως “η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα” που έπληξε τον λαό μας ήταν των Αρμενίων». Έπειτα από τις δηλώσεις του Πάπα, η τούρκικη πλευρά, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, είχε αποσύρει τον πρέσβη του από το Βατικανό για διάστημα 10 μηνών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιουνίου και παρά τις προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η γερμανική κάτω Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων σε ψηφοφορία που προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Άγκυρας.

Μιλώντας για την απόφαση, ο Ερντογάν είπε πως θα επηρεάσει «σοβαρά» τις σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδίκασε το ψήφισμα κάνοντας λόγο για την ύπαρξη «ρατσιστικού αρμενικού λόμπι», το οποίο είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση.

Πηγή