“Eγώ έπαιξα το ρόλο μου και δεν έχω να προσφέρω παραπάνω” ανέφερε ο ηγέτης του UKIP

Την παραίτησή του από την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού UKIP της Βρετανίας ανακοίνωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, πανηγυρίζοντας το δημοψήφισμα για Brexit ως νίκη του κόμματος, εκφράζοντας όμως αμφιβολίες για τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με την ΕΕ.

«Το UKIP πρέπει να μεγαλώσει, εγώ έπαιξα το ρόλο μου και δεν έχω να προσφέρω παραπάνω» είπε ο Φάρατζ, δείχνοντας στις δεξαμενές των Εργατικών ως «στόχο».

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, που είχε τεθεί επικεφαλής του σκληρότερου ρεύματος υπέρ του Brexit -επικεντρώνοντας την εκστρατεία του υπέρ του «Φεύγουμε» στο ζήτημα της μετανάστευσης από άλλες χώρες της ΕΕ- ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική του απόφαση σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ενώ το Λονδίνο αρχίζει μόλις να συνέρχεται από την επικράτηση του Brexit.

«Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας έλεγα ότι θέλω πίσω τη χώρα μου, τώρα λέω ότι θέλω πίσω τη ζωή μου» είπε ο αρχηγός του UKIP. «Αισθάνομαι ότι έχω κάνει το καθήκον που μου αναλογεί, και δεν θα μπορούσα να κάνω περισσότερα» είπε.

Εξέφρασε αμφιβολίες για τους όρους της σχέσης που θα έχει το Λονδίνο με την ΕΕ μετά το διαζύγιο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο επόμενος βρετανός πρωθυπουργός «δεν θα πρέπει να υποχωρήσει στο ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης προσώπων».

Η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων -που άπτεται και της εγκατάστασης υπηκόων άλλων χωρών από την ΕΕ στη Βρετανία- είναι όρος που συνδέεται με την πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και για (κάποιες, όχι όλες) χώρες εκτός ΕΕ που έχουν καταρτίσει στενή σχέση με το μπλοκ.

Ο Φάρατζ υποστήριξε πως η ομάδα διαπραγματευτών που θα στείλει το Λονδίνο θα πρέπει να καλύπτει «όλο το πολιτικό φάσμα».

Όσον αφορά τη μάχη της ηγεσίας στους κυβερνώντες Τόρις, περιορίστηκε στο ότι ο επόμενος αρχηγός τους και πρωθυπουργός«θα πρέπει να είναι από το στρατόπεδο του Brexit».