Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας στο Άγιο Όρος

«Η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση είναι αναπόσπαστο μέρος του ρωσικού πολιτισμού κι εμείς στη Ρωσία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι τη μοναχική πίστη και παράδοση την παραλάβαμε από τους Έλληνες μοναχούς» επεσήμανε ο πρόεδρος της κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, κατά την αντιφώνησή του στην υποδοχή που του επιφύλαξε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους στις Καρυές.

Ο κ. Ναρίσκιν εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του γιατί η επίσκεψη στο Άγιον Όρος συμπίπτει με τον εορτασμό των χιλίων χρόνων της παρουσίας Ρώσων μοναχών στη μοναστική πολιτεία του Άθω.

Στην προσφώνησή του ο πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας, γέροντας Βαρνάβας, από τη Μονή Βατοπαιδίου, χαρακτήρισε συμβολική την παρουσία του κ. Ναρίσκιν στο Άγιον Όρος. Σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα «τυγχάνει λαμπρό γέννημα της Αγίας Πετρουπόλεως, της μόνης αγίας καλούμενης πόλεως, της των τέκνων των πατρογονικών σας παραδόσεων, εκ των οποίων ο ευσεβής ρωσικός λαός εθεμελίωσε κραταιάν ορθόδοξον κοινοπολιτεία».

Είπε ακόμη ότι, ποιος τόπος θα ήταν καταλληλότερος από το Άγιον Όρος για τη μελέτη των βαθύτερων νοημάτων του αντιπροσωπευτικού πολιτευμάτος και αναφέρθηκε στη δημοκρατική λειτουργία των μονών της Αθωνικής Πολιτείας.

Ο πρωτοεπιστάτης ευχαρίστησε τον παριστάμενο υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει να δοθούν λύσεις σε προβλήματα των μοναστηριών και τον χαρακτήρισε «πρεσβευτή του Αγίου Όρους στην ελληνική Πολιτεία».

Από την πλευρά του, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι η μοναδική δημοκρατία του μοναχισμού συγκινεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο γιατί καταφέρνει την πλήρη ισότητα των κατοίκων της. Τόνισε δε πως στο Άγιον Όρος οφείλεται η διάσωση πολλών αρχαίων κειμένων και άρα είναι μεγάλη η συνεισφορά του στον τομέα του πολιτισμού.

Ο πρόεδρος της κρατικής Δούμα της Ρωσίας έκανε ένα αναμνηστικό δώρο ιστορικής σημασίας στον πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους. Του παρέδωσε ένα μέρος από τις πέντε χιλιάδες φωτογραφίες του Αγίου Όρους που τράβηξαν Ρώσοι επιστήμονες την περίοδο από το 1857 μέχρι το 1861.

Ο πρωτεπιστάτης, από την πλευρά του, του χάρισε ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας του Άξιον Εστί, που φυλάσσεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου.

Ο πρόεδρος της Δούμα έφτασε στις 12μ.μ. στις Καρυές του Αγίου Όρους, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. Τον υποδέχθηκαν ο πρωτεπιστάτης γερόντας Βαρνάβας, μέλη της Ιεράς Κοινότητας και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου. Αμέσως επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Πρωτάτου, όπου προσκύνησε την εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστί. Ο πρωτεπιστάτης και ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας, μονάχος Θεόφιλος, τον ενημέρωσαν για το ιστορικό του Πρωτάτου και τις μοναδικές τοιχογραφίες Αγίων.

Στη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας Σεγκέι Ποπόφ, τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, όπως οι βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης και Σταύρος Αραχωβίτης από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θανάσης Μπούρας από τη ΝΔ, ο πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ και ο επιχειρηματίας και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή