Ευρώπη εναντίον Ευρώπης

Στη σκιά του Brexit, που έπληξε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία της Ευρωζώνης (και ακόμη είναι σχετικά νωρίς) φαίνεται να διαμορφώνεται ένα κοινό μέτωπο μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με τη στήριξη της Γαλλίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να είναι χωρισμένη τουλάχιστον στα δύο, κάτι το οποίο οφείλεται στην πολιτική της σκληρής λιτότητας που θέλει να επιβάλει η Γερμανία και οι δορυφόροι της. Πολιτική που οδηγεί μέχρι τώρα μόνο σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Χθες στο Eurogroup φάνηκε η διαφορετική γραμμή που ακολούθησαν οι χώρες του Νότου με αφορμή την απόφαση επιβολής κυρώσεων στην Ισπανία και στην Πορτογαλία για τη μη συμμόρφωση τους στον περιορισμό των ελλειμμάτων. Ουσιαστικά επιχειρείται να μπουν οι αριθμοί πάνω από τους ανθρώπους. Έχουν σημασία για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο περισσότερο οι αριθμοί παρά οι ζωές των ανθρώπων.

Στην Ισπανία, που ο Μαριάνο Ραχόι ήταν ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, η ανεργία γιγαντώνεται όπως και τα οικονομικά προβλήματα, ενώ την Πορτογαλία κάποιοι της έδειχναν στην Ελλάδα ως παράδειγμα για την υποδειγματική εφαρμογή του μνημονίου που βγαίνει απ’ αυτό και οδηγείται σε ανάπτυξη. Που είναι όλα αυτά;

Τα μνημόνια οδηγούν στην καταστροφή, αφού τα μέτρα φέρνουν νέα ύφεση και η νέα ύφεση νέα μέτρα. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που εδώ στην Ελλάδα τον ξέρουμε και τον έχουμε βιώσει πολύ σκληρά στο πετσί μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να στηρίξει την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι κατά την ελληνική άποψη δεν είναι σκόπιμο να συζητείται θέμα επιβολής κυρώσεων σε χώρες που έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή, στον βαθμό που κάτι τέτοιο, με δεδομένο και το Brexit, θα δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιχειρεί να λύσει.

Με την άποψη αυτή συνέκλιναν στη συνέχεια και η Γαλλία και η Ιταλία, χωρίς ωστόσο να εκφράσουν ευθεία διαφωνία με την έναρξη της διαδικασίας. Γνωρίζουν πολύ καλά και οι δύο αυτές χώρες πώς είναι οι επόμενες που θα μπουν στο στόχαστρο των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Ή μάλλον είναι ήδη, ειδικά η Ιταλία, αναφορικά με τις πιέσεις που δέχεται να εφαρμόσει το bail in για να σωθούν οι τράπεζες της που είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες, Ισπανία και Ποροτγαλία δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο Ecofin σημερα αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

Ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες. Ο Γάλλος επίτροπος με λίγα λόγια κράτησε αποστάσεις, όσο μπορούσε.

Κάτι που δεν έκανε ο “υπάλληλος” του Βερολίνου Γερούν Ντάισελμπλουμ με την Ιταλία. Όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με τις ιταλικές τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως επιθυμεί να μείνει μακριά από «εικασίες», παραπέμποντας στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM.

Πρόσθεσε πώς το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών», ενώ σχολίασε πως από τους κανόνες προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμένης κρατικής παρέμβασης.Επισήμανε, ωστόσο, ότι το bail in είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τραπεζική ενοποίηση. «Αυτοί που καρπώνονταν τα κέρδη τις καλές ημέρες, θα επωμιστούν τις απώλειες τις άσχημες», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Το συμπέρασμα είναι πώς η Γερμανία, που σέρνει και τις Βρυξέλλες δεν πρόκειται να αλλάξουν πολιτική γιατί απλά δεν τους συμφέρει. Οι χώρες του Νότου που πλήττονται κυρίως ως πιο αδύναμες οικονομίες αν δεν αντιδράσουν συνολικά θα υποστούν τις συνέπειες της Ελλάδας. Άλλωστε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η χώρα μας μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε πειραματόζωο.

pronews.gr