Η ιστορία πίσω από το όπλο που οδήγησε στο έγκλημα του αιώνα στο Ντάλας

Από τον Shawn Hamilton, Blogger, Σκηνοθέτης, Βιβλιόφιλος, Συγγραφέας-Huffington Post

Η δολοφονία του John F. Kennedy συνδύαζε ταυτόχρονα δύο στοιχεία: ήταν το έγκλημα του αιώνα και μια τυπική πράξη βίας με τη χρήση όπλου. Η ιστορία αυτού του εγκλήματος, που εξιστορεί το πρώτο επεισόδιο της σειράς “Collateral Damage” παρακολουθεί τόσο τις μετακινήσεις όσο και την αυξανόμενη βία του ανθρώπου που κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Alek Hidell, καθώς και στο πολιτικό σχέδιο που οδήγησε αυτόν τον αρκετά δυσλειτουργικό άνθρωπο στο να έχει αρκετά λειτουργικά -και φθηνά- όπλα.

Ο Hidell επανεφεύρισκε συνεχώς τον εαυτό του- αλλάζοντας επαγγέλματα, σπίτια και ταυτότητες κατά βούληση- με ολοένα και πιο θανάσιμα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση. Αποπειράθηκε αλλά απέτυχε να δολοφονήσει έναν ακτιβιστή της Δεξιάς και μελλοντικό υποψήφιο Πρόεδρο, τον Υποστράτηγο Edwin Walker. Σχεδίασε τον θάνατο του τότε Αντιπροέδρου Richard Nixon, αλλά εγκατέλειψε το σχέδιο του. Ταξίδεψε και ανασυντάχθηκε.

Το τουφέκι που χρησιμοποίησε ο Hidell -το Mannlicher Carcano– είχε επίσης ταξιδέψει αρκετά. Ξεκίνησε σαν όπλο του ΝΑΤΟ, αλλά θεωρήθηκε ανεπαρκές όσο κλιμακωνόταν ο Ψυχρός Πόλεμος. Εκατοντάδες χιλιάδες τέτοια όπλα θεωρήθηκαν παρωχημένα -αν και πλήρως λειτουργικά- και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε αμερικανούς εμπόρους όπλων αντί πινακίου φακής. Ο Hidell αγόρασε το δικό του 19.95 δολάρια (μαζί με το σκόπευτρο).

Μέχρι το Νοέμβριο του 1963, είχε καταφέρει να φτάσει εκεί που ήθελε. Επέστρεψε στην πόλη από την οποία καταγόταν και χρησιμοποιώντας το πραγματικό του όνομα – Lee Harvey Oswald– ξεκίνησε να εργάζεται στη βιβλιοθήκη στην περιοχή του Dealey Plaza, στο Ντάλας. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αλλά συχνά βλέπουμε αυτή την ιστορία με σπάνιους όρους – σπουδαίες συνωμοσίες και άλλα παρόμοια – αλλά για τους σκοπούς αυτής της σειράς, το ενδιαφέρον έγκειται στο πόσο χαρακτηριστικά ήταν το έγκλημα, ο εγκληματίας και η αντίδραση της κυβέρνησης.

Μετά από συζητήσεις, έρευνες, ανακρίσεις και παρασκηνιακές πιέσεις, η επίδραση της δολοφονίας του Προέδρου Κένεντι όσον αφορά την πολιτική τη σχετική με τα όπλα, ήταν ελάχιστη. Τα όπλα δε μπορούσαν πλέον να αγοραστούν μέσω ταχυδρομείου – και πήρε πέντε χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή.